informatie voor bedrijven ⟩
Logo foodfirst
Speltbrood

Speltbrood: is dat nou beter dan tarwebrood?


Spelt is een oergraan. Over tarwe horen we dat niet. Is spelt daarom gezonder? Nee, zegt voedingsdeskundige Anne-Marie Ernst-Stegeman. Er bestaat eigenlijk maar weinig verschil tussen speltbrood en tarwebrood.

 

Extra vliesje

Spelt en tarwe komen uit dezelfde familie, daarom zit er niet zo heel veel verschil tussen deze twee. Spelt heeft een extra vliesje, waardoor het minder gevoelig is voor schimmels en bacteriën. Hierdoor hoeft de boer minder bestrijdingsmiddelen te gebruiken. Bovendien bevat spelt iets meer eiwitten en een iets andere verhouding vitaminen en mineralen. Maar afgezien van dit minieme verschil, is de voedingssamenstelling van spelt en tarwe eigenlijk hetzelfde. Wat belangrijker is dan de keuze voor spelt of tarwe, is dat je in eerste instantie altijd kiest voor de volkoren variant. Ook een speltbrood bestaat bij voorkeur uit maar vier ingrediënten: volkorenmeel, water, zout en bakkergist. Of zuurdesem.

 

Darmvriendelijk

Mensen met gevoelige darmen, kunnen soms beter tegen speltbrood dan tegen tarwebrood. Dat komt omdat spelt van nature wat minder fructanen bevat dan tarwe. Fructanen zijn een bepaalde vorm van koolhydraten die kunnen leiden tot gasvorming in de darmen en daarmee tot pijn als je daarvoor gevoelig bent. Zuurdesem speltbrood dat langzaam is gerezen, bevat de minste fructanen.

 

Conclusie

Speltbrood is een leuke afwisseling op tarwebrood. Voor de meeste mensen levert het geen gezondheidswinst op. Voor sommige mensen met darmproblemen kan het wél een verbetering zijn om speltbrood te eten in plaats van tarwebrood.

 

* Dit artikel is een samenvatting van de originele tekst. Wil je het hele artikel lezen of ben je benieuwd naar andere voedingsadviezen van voedingsdeskundige Anne-Marie Ernst-Stegeman? Word member


Laden...
x
Word lid! klik hier
Meld je nu aan voor de FoodFirst nieuwsbrief
Schrijf je in en we houden je op de hoogte van ons laatste nieuws. Bovendien ontvang je nu direct drie gratis recepten!