informatie voor bedrijven ⟩
Logo foodfirst
babyvoer

Hoe zorg ik dat mijn kinderen genoeg groente eten?


Net zo lang blijven zitten tot je bordje leeg is en alle spruitjes op zijn. Anders geen toetje. Niet de beste manier om kinderen fan te maken van groente en fruit. Jaap Seidell, hoogleraar Voeding en Gezondheid aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, weet wat wél werkt.

 

De aanbeveling voor groenten verschilt per leeftijd. Voor volwassenen is dat minstens 250 gram per dag. Kleine kinderen eten sowieso minder en hebben dus ook minder groente nodig. Hier zijn geen officiële ‘richtlijnen’ voor, maar kinderen tot een jaar of 4 hebben minstens 150 gram groente nodig. Daarboven minstens 250 gram groente per dag. Eten jouw kinderen minder? Dan ben je niet de enige, integendeel. Liefst 99% van alle Nederlandse kinderen haalt deze norm niet.  Drie tips van Jaap Seidell om het beter te doen. 

 

Pak de paplepel

In Frankrijk en Italië eten niet alleen de volwassenen, maar ook de kinderen meer groente dan in Nederland. Ook de hele kleintjes. Dat is in die landen heel gewoon. En dat is nou net de crux. Hoe eerder je een beginnende eter van alle verschillende smaken van groente laat proeven, hoe gewoner die smaken worden. Aangeboren is dat kinderen van zoet houden. Maar groente zijn zelden zoet. Eerder bitter, of soms zuur. Of je iets wel of niet lekker vindt heeft alles te maken met waar je in de hele vroege periode aan leert wennen. Geef kinderen dus van jongs af aan broccoli, witlof en tomaat - met de paplepel.  

 

Laat ze werken voor de kost

Als je zelf een spruitje hebt zien opgroeien van zaad tot knolletje, vervolgens hebt geoogst, gewassen en gekookt, dan is dat spruitje niet zomaar een spruitje. Dan is het jouw spruitje en dus lekker.

 

Meer tijd is meer groente

Geen moestuin? Geen nood. Wat ook helpt, is tijd. Hoe meer tijd jij samen met je kind doorbrengt rondom alles wat met eten te maken heeft, hoe meer kans dat je kind groente gaat waarderen. Roep je kinderen niet pas aan tafel als het eten klaar is, maar neem ze mee als je boodschappen gaat doen, laat ze meekijken of -kiezen als je een recept uitzoekt en helpen tafel dekken. Een zelf uitgezochte, zelf gewassen en zelf uitgeserveerde tomaat smaakt nou eenmaal heel anders dan een anonieme tomaat die je zomaar op je bord vindt.


Laden...
x
Word lid! klik hier
Meld je nu aan voor de FoodFirst nieuwsbrief
Schrijf je in en we houden je op de hoogte van ons laatste nieuws. Bovendien ontvang je nu direct drie gratis recepten!