informatie voor bedrijven ⟩
Logo foodfirst
krachttraining

Krachttraining: zo werk je aan meer power


De Gezondheidsraad bracht onlangs de nieuwe Beweegnorm uit. Opvallend daarin is de rol voor krachttraining. Niet voor niks, want sterke spieren en botten zijn hét geheim tegen veroudering.

 

Elke week minimaal 2,5 uur matig intensief bewegen, dat is het advies in de Beweegnorm voor volwassenen en ouderen. ‘Matig intensief bewegen’ is bijvoorbeeld wandelen of fietsen. Verspreid die 2,5 uur over meer dagen. En: de richtlijn is een minimum, dus langer, vaker of intensiever mag altijd. Daarnaast beveelt de Gezondheidsraad aan om minstens 2x per week aan krachttraining te doen. Deze Beweegnorm wordt overigens maar door 45% van de volwassenen gehaald. Tijd om in actie te komen.

 

Krachttraining: 2x per week

Krachttraining is belangrijk, zeker als je wat ouder bent. Het zorgt er namelijk voor dat je spiermassa op peil blijft en dat heeft veel voordelen. Je stofwisseling neemt niet af, je gewicht stijgt niet snel en het houdt je botten sterk. Krachttraining is niet hetzelfde als bodybuilding. Het betekent gewoon dat je oefeningen doet die je botten en spieren versterken. Voor ouderen is het daarnaast aanbevolen om ook balansoefeningen te doen, zodat de kans op vallen vermindert.

 

Hoe train je?

Krachttraining is trainen met weerstand. Je gebruikt losse gewichten, bijvoorbeeld een kettlebell, elastieken banden, je eigen lichaamsgewicht of fitnessapparaten om oefeningen te doen. Je kan het in een sportschool doen, maar ook gewoon thuis of lekker buiten. Goede oefeningen zijn bijvoorbeeld de plank, opdrukken en oefeningen voor je benen. Doe altijd eerst een korte warming-up en ga dan aan de slag. Een minuut of twintig stevig doortrainen is genoeg. Daag je spieren uit: neem regelmatig een zwaarder gewicht, voer het aantal herhalingen op en varieer ook in de oefeningen die je doet.


Laden...
x
Word lid! klik hier