informatie voor bedrijven ⟩
Logo foodfirst
barbecue groente

De 10 lekkerste groenten voor op de BBQ


Wij zijn dol op groenten, hoe meer, hoe beter. Ook als je gaat BBQ‘en is het makkelijk om aan een flinke portie te komen. En op deze manier gegrild zijn ze ook nog eens extra lekker. Moeilijk? Welnee! Net zo simpel als vlees en vis. Wij geven je graag een aantal tips!

 

BBQ-groente-tips

Voordat je je groenten op de barbecue legt zijn er een aantal handige tips die voor een superlekker eindresultaat zorgen. Leuk om kinderen mee te laten helpen met de voorbereidingen. Wedden dat ook zij zullen smullen van deze BBQ-groenten?

 • Maak je groenten goed schoon en droog.
  Als je groenten niet goed droog zijn stoom je ze eigenlijk op de BBQ en worden ze nooit lekker knapperig.
 • Smeer je groenten in met olijfolie extra vierge.
  Ga je de zon in, dan smeer je je in met zonnebrand. Om zo gelijkmatig mogelijk bruin te worden draai je regelmatig. Eigenlijk is het principe van groenten op de BBQ een beetje hetzelfde. De olie zorgt ervoor dat de groenten makkelijk kleuren en het draaien voorkomt verbranden.
 • Snijd je groenten in stukken met een gelijke dikte.
  Om ervoor te zorgen dat alles gelijkmatig gaart, snijd je de groenten in stukken met een gelijke dikte.
 • Zorg ervoor dat de BBQ op een gemiddelde temperatuur is van 170 - 200°C.
  Iets meer of minder mag maar dit is ongeveer de temperatuur waar de meeste groenten lekker op gaan.

EHBB (Eerste Hulp Bij BBQ’en)

Als je gaat barbecueën kunnen er PAK’s (Polycyclische Aromatische Koolwaterstoffen) vrijkomen. Dit zijn schadelijke stoffen die niet goed zijn voor je gezondheid. Houd daarom rekening met de volgende dingen. Voorkom zwarte randjes of zwarte korstjes. Ontstaan deze toch? Snijd ze dan weg. Zorg dat er geen vet vanuit de groenten of de marinade op de kolen druipt. Je kunt bijvoorbeeld een aluminiumbakje of -folie gebruiken om de groenten op te leggen. Druipen kun je ook voorkomen door je gemarineerde groenten vooraf goed droog te deppen. Ga tijdens het barbecueën niet in de rook staan.

 
Veggie Top 10

Klaar om te gaan BBQ’ en? Laat je inspireren door onze veggie top 10:

 1. Mais
  Het is een echte klassieker. Geen barbecue zonder maiskolf. Je kunt ‘m rechtstreeks op het rooster leggen of inpakken in aluminiumfolie (glimmende kant aan de binnenkant die reflecteert namelijk de warmte), klontje roomboter erbij en grillen maar. Bereidingstijd is ongeveer 10-15 minuten.
 2. Bloemkool
  Geen hamburger maar bloemkoolburger! Snijd dikke, gelijke plakken van de bloemkool, smeer deze in met olijfolie extra vierge en gaar ze 30 minuten met de deksel op de barbecue. Lekker met een van onze sausjes.
 3. Prei
  Misschien niet de meest voor de hand liggende groente om op de barbecue te leggen maar wel echt superlekker! Halveer de prei in de lengte, smeer in met olijfolie extra vierge en de barbecue doet de rest. Bereidingstijd is ongeveer 8-12 minuten.
 4. Aubergine
  Een supermakkelijke groente om te grillen op de BBQ is de aubergine. In plakken snijden, besprenkelen met een beetje olijfolie extra vierge of leg ze even in onze groente-marinade. Bereidingstijd is ongeveer 10-12 minuten.
 5. Groene asperges
  Ook deze groene rakkers zijn snel en simpel te bereiden. Insmeren met olijfolie extra vierge en dan 8 – 10 minuten op de barbecue. Lekker om ze daarna te bestrooien met een beetje zeezout en versgemalen peper.
 6. Zoete aardappel
  Ook gepofte aardappels zijn vaak een vast onderdeel van het BBQ-menu. Probeer eens de zoete variant. Gebruik de kleinste zoete aardappels die je kunt vinden. Even inpakken in aluminiumfolie en dan 25 – 40 minuten geduld hebben. Lekker bijvoorbeeld met onze groene kruidensaus.
 7. Little gem
  Deze sla is lekker stevig en daardoor perfect om op de barbecue te leggen. Beetje olijfolie extra vierge eroverheen en een 5 -10 minuten rondom grillen. Als finishing touch lekker met een beetje balsamicoazijn.
 8. Rabarber
  Meestal belandt deze groente in een compote, maar grillen op de barbecue is ook een lekkere manier om rabarber te bereiden. Goed insmeren met olijfolie extra vierge en dan de barbecue het werk laten doen tot de rabarber helemaal gaar is. Laat de stengels daarna even afkoelen en knijp het zachte gedeelte eruit. Hak fijn en gebruik bijvoorbeeld in een salade.
 9. Portobello
  De grote broer van de champignon is ook een ideale gril-groente. Om de portobello nog meer smaak te geven is het lekker om ‘m eerst even te marineren en dan 10 minuten op de barbecue te leggen.
 10. Wortel
  Voor een speels en kleurig geheel is het leuk om de regenboog wortelen te gebruiken. Wrijf ze in een beetje olijfolie extra vierge. Leg de wortelen op de barbecue, sluit het deksel en laat ze 20 minuutjes roosteren. Rasp de schil en knijp het sap van een halve sinaasappel boven de wortels uit.

 

Eet smakelijk! 


Laden...
x
Word lid! klik hier