informatie voor bedrijven ⟩
Logo foodfirst
rijst

Wat is onbewerkt eten?


FoodFirst Network is fan van vers en onbewerkt eten. Maar wat bedoelen we daar precies mee?

 
Vers en puur natuur

Vers en onbewerkt eten is niet hetzelfde als ‘rauw eten’. Het betekent dat de boodschappen die je doet, zo puur mogelijk zijn. Voorbeelden zijn verse groenten en fruit, noten, vis, runderlappen en zilvervliesrijst. Maar ook producten die zo min mogelijk bewerkt zijn. Denk bijvoorbeeld aan volle yoghurt, volkorenbrood, extra vierge olijfolie en boerenkaas. Het is eten met een volle, natuurlijke smaak.

 

Waarom is onbewerkt eten beter voor je?

Het heeft zoveel voordelen als voeding bestaat uit verse en onbewerkte producten. Om te beginnen krijg je meer vezels, vitamines en mineralen binnen. Want verse en onbewerkte voeding is de meest volwaardige voeding die er is. Hoe kan dat? Omdat bij elke bewerking van een product er iets van de voedingswaarde verloren gaat. Een goed voorbeeld is het verschil tussen witte rijst en zilvervliesrijst. Witte rijst is geslepen, waarbij het vliesje van de korrel is gehaald. Maar juist dat vliesje bevat de meeste vezels, vitamines en mineralen. Als je zilvervliesrijst eet, krijg je die vezels wel binnen. Fijn voor je darmen en het geeft je een verzadigd gevoel.

 

Minder toevoegingen

Er is nog een belangrijke reden waarom onbewerkt eten een betere keuze is. Een bewerkt fabrieksproduct bevat vaak veel onnodige toevoegingen, zoals suiker, zout en andere smaakstoffen. Die heb je niet nodig, maar je krijgt ze ongevraagd wél binnen. Goed voorbeeld is kant-en-klare vruchtenyoghurt uit de winkel. Die bevat vaak een waslijst aan suiker, kleurstoffen, smaakstoffen en onnodige E-nummers. Maar fruit? Dat zit er nauwelijks in. Als je kiest voor puur en onbewerkt, krijg je minder zout, suiker en andere ongevraagde toevoegingen binnen.

 

Meer smaak

Laten we het belangrijkste niet vergeten. Onbewerkt eten heeft veel meer smaak dan bewerkt eten en je kunt er veel meer mee variëren in de keuken. Tomatensaus uit een potje smaakt altijd hetzelfde, maar je eigengemaakte tomatensaus is elke keer weer anders. De ene keer met knoflook, de andere keer met basilicum of een scheutje room… Onbewerkt eten verrast je smaakpapillen.


Laden...
x
Word lid! klik hier
Meld je nu aan voor de FoodFirst nieuwsbrief
Schrijf je in en we houden je op de hoogte van ons laatste nieuws. Bovendien ontvang je nu direct drie gratis recepten!