informatie voor bedrijven ⟩
Logo foodfirst
ffn-barbecue-rooster-schoon.jpg

7x Zo krijg je het rooster van je barbecue razendsnel schoon


Of je nu groenten, vlees of vis grilt, na het eten staat dat ene klusje op je te wachten. Het schoonmaken van de barbecue. Dat hele ding af en toe een sopje te geven is altijd goed. Maar het rooster? Dat is een verhaal apart. Deze 7 tips helpen je uit de brand.

 

1. Prop en schrob met aluminium

Mocht een gewoon sponsje of doekje niet werken, dan is het tijd voor de staalborstel of een staalsponsje. Heb je deze niet in huis? Gebruik dan aluminiumfolie om je rooster schoon te maken. Scheur een flink stuk folie af, maak er een prop van en schrobben maar.

 

2. Als het vuur nog heet is

De borden zijn leeg en de barbecue is nog warm. Hoe gezellig het ook is om na te tafelen, dit is hét moment om het rooster schoon te maken. Omdat deze nog heet is, komt het vuil makkelijker los. Pas hierbij wel op dat je je handen niet verbrand.    

 

3. Boen met ui of citroen

Waarschijnlijk heb je ‘m nog nooit zo bekeken, maar je groenteschaal is ook een goede gereedschapskist voor je barbecue. Als er een ui of citroen in ligt dan. Halveer bijvoorbeeld een ui en prik met een vork in de bolle kant. Door met de platte kant over het rooster te wrijven, komt het vuil los.

 

Ook met een citroen kun je dit trucje uithalen, zelfs tussen het grillen door. Bij hardnekkig vuil en vet laat je het rooster met het citroensap het beste een paar uur intrekken. Met een doekje of sponsje veeg je het vuil er dan een stuk makkelijker af.

 

4. Zuiver baksoda

Over de wondere werking van baksoda heb je vast al eens gelezen. Het wordt niet voor niets ook wel zuiveringszout genoemd. Behalve om de rijzende werking, staat het wereldwijd ook bekend als schoonmaakmiddel.

 

Om het rooster van je barbecue schoon te maken, meng je drie eetlepels baksoda met een eetlepel water. Hier maak je een papje van en dat smeer je op het rooster. Een kwartiertje laten intrekken en het vuil komt er prima af met een sponsje. Mocht je geen baksoda hebben, dan is gewone soda een goed alternatief.  

 

5. Natte krant

Ben jij het type ‘de afwas komt morgen wel’? Leg het afgekoelde rooster dan in een krant. Maak deze goed nat  - de plantenspuit is hiervoor ideaal - en laat het een nachtje staan. Dit weekt het vuil voor je los.  

 

6. De nacht in met grof geschut

Is je rooster echt viezer dan vies, leg het dan een nachtje in een bak met water en ontvetter, (af)wasmiddel of waspoeder. Je veegt al die vieze restjes er de volgende ochtend dan zo af. Als je geen geschikte bak hebt voor je rooster, gebruik dan een vuilniszak om het vuil in los te weken.

 

7. Voorkomen is beter dan poetsen

Zo, de eerstvolgende zomerse en droge dag heb jij een brandschone barbecue. Om het jezelf makkelijk te maken, smeer je het rooster voor het grillen in met wat olie. Dit zorgt ervoor dat het niet gaat roesten én dat er geen vlees, vis of groenten aan blijft plakken.

 

Behalve met olie kun je ook met een gehalveerde aardappel het plakken voorkomen. Doordat je met een vork de halve aardappel over het rooster wrijft, geeft deze zetmeel af. Dat werkt als natuurlijke anti-aanbaklaag.

 

Over FoodFirst Network

 

FoodFirst Network heeft geen banden met de voedingsindustrie. Zo kunnen wij het eerlijke verhaal vertellen. Als betalende member (hier vind je meer info over onze tarieven) krijg je toegang tot gepersonaliseerde recepten en advies van onze specialisten op het gebied van voeding, gezondheid, beweging en ontspanning.

 

Als member kun je een gezondheidsprofiel aanmaken, waarin je kunt aangeven dat je diabetes 1 of 2 hebt, een hoge bloeddruk, wilt afvallen, je ‘gewoon’ lekkerder en energieker wilt voelen of een allergie hebt.

 

We houden rekening met de volgende allergieën: koemelk, gluten, tomaat, paprika, wortel (rauw), steen- en pitvruchten, pinda, noten, sesamzaad, soja, selderij, ei, schaaldieren en koriander.

 

FoodFirst Network is te vinden op FacebookInstagramTwitter, LinkedIn en Pinterest. We vinden het erg leuk als je ons daar volgt!

 


Laden...
x
Word lid! klik hier
Meld je nu aan voor de FoodFirst nieuwsbrief
Schrijf je in en we houden je op de hoogte van ons laatste nieuws. Bovendien ontvang je nu direct drie gratis recepten!