informatie voor bedrijven ⟩
Logo foodfirst
vrouw gebakje

Waarom zondigen zo’n rotwoord is


Als jij je eten indeelt in goed of slecht, of als je denkt in termen als ‘zondigen’, dan maak je het onnodig moeilijk voor jezelf. 

 

Veel mensen die willen afvallen zijn in hun hoofd heel streng voor zichzelf. Ze noemen zichzelf lelijk, of slap of een zwakkeling omdat ze te dik zijn geworden. Ze vinden dat het afvallen 100% goed moet gaan, want anders is het mislukt. En als ze een keer iets lekkers nemen, dan noemen ze dat zondigen.

 

Leren fietsen

Vergelijk het nou eens met leren fietsen. Toen je als kind leerde fietsen, ben je ongetwijfeld wel eens gevallen. Je stond dan op, moest misschien even huilen, maar stapte toch weer op die fiets. Want je wilde je doel behalen en je wist dat fouten maken daarbij hoorde. Als mensen willen afvallen, staan ze er vaak heel anders in. Ze vinden dat een fout maken onvergeeflijk is en ze noemen het dan (heel afkeurend) zondigen. En áls ze dan de fout ingaan, denken ze vaak: ‘ach mijn dag is toch al verpest, nu neem ik gewoon nog een stuk taart’.

 

Leren afvallen

Waarom zou je zo onaardig en streng voor jezelf zijn? Waarom zou je eten indelen in goed en fout? Stel dat je op een dag ‘per ongeluk’ een stuk zelfgebakken appeltaart eet, is dat dan fout en ben je dan aan het zondigen?

Welnee. Probeer allereerst van die taart te genieten. Neem een klein stukje. Zelfgebakken appeltaart, warm: dat verdient dat je er met aandacht van geniet. Daarna bedenk je dat je meteen weer de draad oppikt. Je neemt vanmiddag geen tussendoortje en eet vanavond gewoon een lekkere maaltijd die je goed verzadigt. Misschien kun je nog een extra wandeling maken? En zo nee: morgen is er weer een dag.


Laden...
x
Word lid! klik hier