informatie voor bedrijven ⟩
Logo foodfirst
sportschoenen

Waarom zijn sportschoenen maar twee jaar bruikbaar?


Goede schoenen zorgen er niet alleen voor dat je zo snel en wendbaar mogelijk bent, maar ook dat je minder kans hebt op blessures. Maar hoe kies je de voor jou perfecte schoen? Susanne van der Hoeven, fysiotherapeute bij TRIAS Fysiotherapie & Sportrevalidatie, geeft tips voor sporten waarbij je je eigen gewicht draagt (zoals hardlopen, tennissen, voetbal en hockey).


Zitten jouw oude sportschoenen ook zo lekker? Logisch, want ze zijn helemaal naar jouw voeten gevormd. “Maar ondertussen heb je niet in de gaten dat de demping en steun helemaal versleten zijn”, zegt Susanne. En dat kan er voor zorgen dat je een blessure krijgt, zo merkt Susanne met enige regelmaat in haar praktijk. Koop dus iedere twee jaar nieuwe schoenen. Maar doe dat niet zomaar online.  


Koop iedere twee jaar nieuwe schoenen

Niet doen: Schoenen langer dan twee jaar gebruiken.

Want: De demping in de zool en de steun slijt en zal na verloop van tijd je voet niet genoeg ondersteunen. Dat vergroot de kans op blessures. Ook al staan de schoenen de helft van de tijd in de kast. 

Wel doen: Koop iedere twee jaar nieuwe schoenen en zorg ervoor dat ze je voeten goede ondersteuning bieden, zowel in de stof van de schoen, als in de zool.

Hoe: Laat je adviseren in een sportwinkel, hier kunnen ze bekijken hoe je (hard)loopt. Ben jij een sporter die veel steun en misschien zelfs wat correctie nodig heeft? Of kan je af met een relatief simpele neutrale schoen? De medewerkers kunnen je looppatroon analyseren en bepalen welke schoen geschikt is voor jou. Mocht je nou dusdanige problemen hebben met je voeten dat de gewone sportwinkel er niet uit komt, dan kan het verstandig zijn eens een bezoekje te brengen aan de podotherapeut. Hier kunnen ze heel gedetailleerd je voet analyseren en, als het nodig is, een zooltje maken specifiek voor jouw voet.


Maar doe dat niet zomaar online

Niet doen: Koop niet zomaar schoenen online als je niet precies weet hoe je voet zich afwikkelt.

Want: Verkeerde schoenen vergroten de kans op blessures.

Hoe: Zie hierboven, laat je adviseren in een sportwinkel. Laat je ook na enkele jaren nog eens opnieuw adviseren in de sportwinkel,  want het kan gebeuren dat jouw looppatroon verandert naar mate je ouder wordt of dat je anders gaat bewegen.

 

Dit artikel is in samenwerking met TRIAS Fysiotherapie & Sportrevalidatie tot stand gekomen. 


Laden...
x
Word lid! klik hier
Meld je nu aan voor de FoodFirst nieuwsbrief
Schrijf je in en we houden je op de hoogte van ons laatste nieuws. Bovendien ontvang je nu direct drie gratis recepten!