informatie voor bedrijven ⟩
Logo foodfirst
zout

Hoeveel zout is wél goed?


Je krijgt niet alleen zout binnen doordat je het zelf over je eten doet. Want zout is al aan veel producten toegevoegd. Zo krijg je er snel te veel van. Hoeveel is te veel?

 

De scheikundige naam voor keukenzout is natriumchloride. Natrium is een mineraal dat de bloeddruk kan verhogen. De een is gevoeliger voor het bloeddrukverhogende effect van zout dan de ander, maar voor de meeste mensen geldt: eet niet te veel zout. Want je krijgt er al snel meer van binnen dan goed voor je is.

 

Niet meer dan 6 gram per dag

De Gezondheidsraad beveelt aan om niet meer dan 6 gram keukenzout per dag te gebruiken. Dat komt overeen met 2,4 gram natrium. Meer dan 85% van de Nederlandse bevolking krijgt meer zout binnen dan die 6 gram: mannen gemiddeld 9,9 gram zout per dag en vrouwen 7,5 gram per dag. Het is dus voor vrijwel iedereen goed om zout te beperken.

 

Alles uit het zoutvaatje?

Je zou denken dat je vooral zout binnenkrijgt doordat je zout strooit over je eten, je gekookte eitje. Maar verreweg het meeste zout (80%) krijg je binnen doordat het door voedingsfabrikanten aan producten is toegevoegd. Denk aan brood, vleeswaren en kaas, aan snacks, kant-en-klaarmaaltijden, sausen, kruidenmixen, koekjes. En aan drop natuurlijk – wist je trouwens dat zoete drop meer zout bevat dan zoute drop?

Kortom, aan bijna alles wordt zout toegevoegd. Niet handig, zeker niet bij een hoge bloeddruk.

 

Goed nieuws: groenten, fruit, noten, zuivel, vlees, vis, volkorengranen en verse groene kruiden bevatten nauwelijks natrium. Als je basisvoeding dus bestaat uit pure en onbewerkte producten, krijg je veel minder zout binnen. En laat dat nou net het geval zijn bij FoodFirst Network.

 

Hoe weet je hoeveel zout je binnenkrijgt?

Op het etiket is te zien hoeveel zout er in een product zit. Let vooral op de hoeveelheid natrium. Vergelijk verschillende producten: soms kan in het ene blik gepelde tomaten heel veel zout zitten en in het andere helemaal niet. In het begin is dat wel even wat werk, maar al snel ken je de beste merken. En onthoud dat verse en onbewerkte producten van nature weinig zout bevatten.


Laden...
x
Word lid! klik hier