informatie voor bedrijven ⟩
Logo foodfirst
Gluten

Wat is gluten en waar zit het in?


Gluten is een groep eiwitten dat van nature voorkomt in tarwe, rogge en gerst. Het woord gluten komt uit het Latijn en betekent ‘lijm’. Dat beschrijft goed wat gluten doet in deeg; het maakt deeg elastisch en geeft het structuur.

 

Eerst iets over het woord 'gluten’. Dat lijkt op meervoud, maar één ‘gluut’ bestaat niet. Dus ondanks de -en aan het eind, is het woord gluten enkelvoud. Gluten is aanwezig in alle producten die van tarwe, rogge en gerst gemaakt zijn. Hieronder vallen ook spelt en khorasantarwe (wat ook bekend is al kamut®). Haver, quinoa en boekweit bevatten in principe geen gluten, maar raken tijdens verbouwing en transport vaak verontreinigd met tarwe. Daarom passen deze drie (pseudo)granen niet zonder meer in een glutenvrij dieet. Speltbrood wordt weleens verkocht als glutenvrij of glutenarm. Dit is niet het geval; spelt bevat ook gluten. Bij mensen met tarwe-allergie of glutenintolerantie past ook speltmeel niet in het dieet.

 

Waar zit gluten in?

Gluten is aanwezig in allerlei producten waar meel of bloem in zit. De meest voor de hand liggende zijn brood, crackers, koek, taart, pizza en pasta. Maar fabrikanten gebruiken gluten ook bijvoorbeeld als bindmiddel in producten als soep, bouillonblokjes en saus. Ook sommige snoepjes, chips en bier kunnen gluten bevatten. Daarom is het dus altijd noodzakelijk om de verpakking te lezen of het product wel of niet glutenvrij is.


Laden...
x
Word lid! klik hier
Meld je nu aan voor de FoodFirst nieuwsbrief
Schrijf je in en we houden je op de hoogte van ons laatste nieuws. Bovendien ontvang je nu direct drie gratis recepten!