informatie voor bedrijven ⟩
Logo foodfirst
olijfolie

Vet mag best. Wat zijn de beste vetten?


Vet mag. Het is een onmisbare voedingstof, het levert vetoplosbare vitamines, het geeft smaak én verzadiging. We hebben drie favoriete vetten voor in de keuken: extra vierge olijfolie, roomboter en kokosolie.

 

Extra vierge olijfolie

Bij ons heeft extra vierge olijfolie echt een streepje voor. Dit is namelijk de meest onbewerkte olie die je in de supermarkt kan krijgen. Bij het maken van deze olie worden de olijven met pit en al gemalen tot een puree en dan geperst. Dat is alles, er komt geen verhitting aan te pas en er worden geen chemische stoffen toegevoegd. Alle originele voedingsstoffen, zoals vitamine E en antioxidanten, blijven nog heel goed bewaard. Olijfolie mag alleen extra vierge of vierge olijfolie genoemd worden als het van de eerste persing komt en niet verder geraffineerd of bewerkt is. Al het andere, dus ook 'milde' olijfolie of 'extra' olijfolie is geraffineerd. Dat betekent: meer bewerking en het verminderen van vitamines en anti-oxidanten. Andere plantaardige oliën in de supermarkt zijn behoorlijk bewerkt. Daar kiezen we dan ook niet voor. Extra vierge olijfolie is niet alleen lekker om in te bakken of om een dressing mee te maken. Ook op brood smaakt het heerlijk.

 

Roomboter

Voor bakken en braden en voor op brood gebruiken we roomboter. Ook dit is een product dat maar weinig is bewerkt. Het wordt gemaakt van de room van de melk van de koe. We kiezen het vanwege de prima voedingswaarde, en ook omdat wij het lekker vinden. Omdat roomboter in verhouding tot plantaardige olie uit meer verzadigde vetzuren bestaat, is het geschikt om op hogere temperaturen te gebruiken. Tip: gebruik voor het bakken van vlees eens een mix van roomboter en extra vierge olijfolie. Dat zorgt ervoor dat de boter niet snel verbrandt.

 

Kokosolie

Voor de afwisseling en de smaak kun je voor oosterse wokgerechten of curry’s ook kokosolie gebruiken. Check wel goed de verpakking. In principe is kokosolie ook een puur en onbewerkt product, maar sommige fabrikanten laten er behoorlijk wat chemische processen op los om de olie te ontgeuren of om de kokossmaak te verwijderen.


Laden...
x
Word lid! klik hier
Meld je nu aan voor de FoodFirst nieuwsbrief
Schrijf je in en we houden je op de hoogte van ons laatste nieuws. Bovendien ontvang je nu direct drie gratis recepten!