informatie voor bedrijven ⟩
Logo foodfirst
Eten en drinken om lekker te slapen 1

Eten en drinken om lekker te slapen


Wat kun je eten en drinken en wat juist niet om beter te kunnen slapen?

 

Slapen en voeding hebben veel met elkaar te maken. Bepaalde bestanddelen van eten en drinken kunnen direct invloed hebben op de slaap. Theïne, cafeïne en alcohol kunnen je uit de slaap houden. Banaan, zuivel en bijvoorbeeld kip zouden juist wel slaapverwekkend zijn, maar niet (zoals met alle voeding) als je er vlak voordat je gaat slapen teveel van eet.

 

Alcohol

Een slaapmutsje (of twee…) voordat je naar bed gaat: geen goed idee. De realiteit is dat je van te veel alcohol juist slechter slaapt. Je blijft hangen in je lichte slaap en komt niet in de verkwikkende, diepe slaap terecht. Hou het bij dat ene glaasje bij het eten of vroeg in de avond.

 

Koffie en thee

Cafeïne en theïne remmen de slaap. Het duurt lang voordat ze uit je lichaam zijn verdwenen, tot wel acht of soms twaalf uur. Dit gaat bij de één sneller dan bij de ander en niet iedereen is even gevoelig voor de slaapverstorende effecten van koffie en thee. Maar als je slecht slaapt, kan het verstandig zijn om ze niet meer te nemen na de lunch. Goed om te weten: cafeïne zit ook in (ijs)thee, cola, energiedrankjes en chocolade(melk)).

 

Banaan en warme melk

Warme melk of een bakje yoghurt voor het slapen gaan? Goed idee! Ze lijken de slaap uit te lokken, omdat er triptofaan inzit. Je hebt dit aminozuur nodig om serotonine aan te maken. En dát is weer nodig bij de productie van melatonine. Tryptofaan zit ook in banaan, tonijn, dadels, sojabonen, amandelen, pinda’s, granen en in gevogelte als kip en kalkoen. 

 

Timing is everything

Belangrijk is vooral de timing van je eten. Je zou vlak voordat je gaat slapen eigenlijk niet meer moeten eten en vooral niet zwaar tafelen. Zo geef je je spijsverteringskanaal de kans om je maaltijd te verteren voordat je gaat slapen. Dat zorgt voor een betere slaap. Als vuistregel geldt: wacht na het eten drie uur met naar bed gaan. Ook voor je metabolisme is dat beter.

 

Kip én ei

Kortom, wat je eet en wanneer je dat doet, beïnvloedt hoe goed je slaapt. Omgekeerd zorgt goed slapen er voor dat je beter eet. Typisch gevalletje kip én ei. Dat heeft te maken met lichamelijke ritmes en processen (zoals honger- en verzadigingshormonen) die gereguleerd worden door de slaap. Als je slecht slaapt heb je meer trek in zoete dingen, ga je meer snacken en merk je minder snel op dat je genoeg hebt gegeten.


Laden...
x
Word lid! klik hier
Meld je nu aan voor de FoodFirst nieuwsbrief
Schrijf je in en we houden je op de hoogte van ons laatste nieuws. Bovendien ontvang je nu direct drie gratis recepten!