informatie voor bedrijven ⟩
Logo foodfirst
koelkast

Met deze bewaartips haal je het beste uit je koelkast


Als je eten op de juiste manier bewaart, blijft het langer goed. Klinkt logisch. Maar hoe maak je nou zo optimaal mogelijk gebruik van je koelkast? Met deze 5 tips:


1. Leg alleen ingrediënten in de koelkast die daar ook thuishoren

Je kunt vaak als stelregel aanhouden dat alles wat je in de supermarkt gekoeld koopt, thuis ook in de koelkast hoort. Eieren zijn een uitzondering. Zouden deze koud in de winkel staan en je neemt ze mee naar huis, dan treedt er, door het temperatuurverschil, condensvorming op. Daarom liggen eieren in de supermarkt buiten de koeling. Zodra je ze gekocht hebt, bewaar je ze daarna het beste in de koelkast.


Groenten

In de winkel liggen sommige soorten niet altijd gekoeld terwijl dit eigenlijk wel nodig is. Of andersom. Bladgroenten, zoals sla, spinazie en andijvie, maar ook koolsoorten zoals bloemkool, broccoli, spruiten blijven langer vers als je ze in de koelkast bewaart. Dat geldt ook voor bijvoorbeeld prei, bleekselderij en voorgesneden groenten. Vruchtgroenten en wintergroenten bewaar je NIET in de koelkast. Dit zijn bijvoorbeeld tomaten, avocado’s, paprika’s, komkommer, winterpeen, bietjes, ui en knolselderij.


Fruit

Zacht fruit zoals frambozen, aardbeien en bessen kun je het beste gekoeld bewaren. Druiven blijven langer vers in de koelkast, maar kunnen ook op de fruitschaal. Dit geldt ook voor hard fruit zoals appels en peren. Tropisch fruit blijft het lekkerst op kamertemperatuur. Hierbij moet je denken aan bananen, mango, ananas, passiefruit en kiwi’s.

 

2. Zet je koelkast op de juiste temperatuur

Eten is langer houdbaar als je koelkast op 4 °C staat. Bacteriën groeien met deze temperatuur minder snel. Controleer met een koelkastthermometer of je koelkast koud genoeg staat.

 

3. Let op de houdbaarheidsdatum

Check regelmatig de houdbaarheidsdata op de producten die je in je koelkast hebt staan. Je hebt twee soorten. Een THT-datum. Dit betekent ‘ten minste houdbaar tot’. En een TGT-datum en dat staat voor ‘te gebruiken tot’. Wat het verschil is? Onze Anne-Marie legt het je uit in deze video.

4. Houd zoveel mogelijk dezelfde indeling aan

Zet producten die het snelst op moeten vooraan. Zo voorkom je dat je dingen weg moet gooien die over datum zijn. Van onder naar boven is dit de beste indeling in je koelkast. Rauwe ingrediënten zoals vis en vlees kun je het beste onderin de koelkast leggen, boven de groentelades, want dat is de koudste plek. Op de plank daarboven zet je kliekjes. Dan volgen zuivelproducten zoals kaas en flessen drinken. Helemaal bovenin de koelkast is de beste plek voor geopende potjes zoals mosterd, jam, augurken en kappertjes. De opbergruimte in de deur is ideaal voor boter, eieren en geopende pakken zuivel of flessen.

 

5. Verpakken of afdekken

Bewaar alles zoveel mogelijk in de originele verpakking. Is iets geopend, dek het dan goed af of stop het in bakjes. Zo bescherm je je eten tegen uitdrogen en bacteriën. Kliekjes kun je na bereiding maximaal twee dagen in de koelkast bewaren. Langer bewaren? Vries het dan in. Laat warme gerechten eerst goed afkoelen, voor je ze in de koelkast zet.


Laden...
x
Word lid! klik hier
Meld je nu aan voor de FoodFirst nieuwsbrief
Schrijf je in en we houden je op de hoogte van ons laatste nieuws. Bovendien ontvang je nu direct drie gratis recepten!