informatie voor bedrijven ⟩
Logo foodfirst
Buik hartje

5 tips om je stofwisseling te verhogen


Hoe meer calorieën je lijf verbrandt, hoe sneller je kunt afvallen. Sommige mensen hebben een “snelle” stofwisseling, andere juist een trage. Hoe kun je een trage stofwisseling oppoken? We hebben 5 goede tips voor je.


1. Zet de kachel wat lager

De kachel een paar graden lager in huis (17ºC of 18ºC is prima) zorgt dat je meer energie moet gebruiken om je lichaam warm te houden. Bovendien zorgt kou ervoor dat je lichaam meer bruin vetweefsel aanmaakt. Dat is bijzonder vetweefsel, omdat het overtollige calorieën verbrandt en omzet in warmte. Kou stimuleert de aanmaak van bruin vetweefsel: de kachel dus lager, maar ook koud douchen en vaak naar buiten helpt mee.


2. Train je spieren

Spierweefsel is actiever dan vetweefsel: je lichaam verbruikt meer energie als er meer spiermassa aanwezig is. Krachttraining is dus een heel goede manier om je stofwisseling op te krikken. Richt je vooral op de grote spiergroepen, zoals borst, rug, benen en schouders. Dan heb je snel effect.


3. Eet voldoende eiwitten

Bij de spijsvertering van eiwitten verbruikt je lichaam de meeste energie, meer dan bij vetten of koolhydraten. Bovendien zijn eiwitten een belangrijke bouwstof voor de aanmaak van spierweefsel. Eet bij elke maaltijd een eiwitrijk product, zoals zuivel, eieren, vlees, vis of peulvruchten.


4. Wiebel!

Rustig zitten op je stoel zorgt dat je bloeddoorstroming en je stofwisseling al snel op een heel laag pitje komt. Voorkom dat je lang achter elkaar zit, sta regelmatig op en loop even rond, neem de trap of loop naar de kraan voor een vers glas water. En als je zit, wiebel dan, ga regelmatig even verzitten of beweeg je benen. Ook een heel goed idee: even op een fitnessbal zitten, want dat zet je rugspieren continu een klein beetje aan het werk.


5. Eet gepeperd

Het onderzoek staat nog in de kinderschoenen, maar er zijn aanwijzingen dat ook het eten van rode pepers ervoor zorgt dat er meer bruin vetweefsel wordt gemaakt in je lichaam.


Laden...
x
Word lid! klik hier
Meld je nu aan voor de FoodFirst nieuwsbrief
Schrijf je in en we houden je op de hoogte van ons laatste nieuws. Bovendien ontvang je nu direct drie gratis recepten!