informatie voor bedrijven ⟩
Logo foodfirst
diabetes suiker

Hoe weet ik of ik diabetes heb?


Naar schatting hebben zo'n 100.000 Nederlanders diabetes zonder dat ze dit weten. De verschijnselen van diabetes kunnen namelijk vrij vaag zijn, zodat je ze lastig herkent. Soms duurt het zelfs jaren voordat de diagnose wordt gesteld. Erg jammer, want hoe eerder de ziekte wordt behandeld, hoe beter het is.

 

Wat is diabetes? 

We weten dat het iets met suiker te maken heeft, maar wat is diabetes precies? Bij diabetes type 1 en type 2 wordt er geen, of te weinig, van het hormoon insuline aangemaakt. Daardoor kan het lichaam de bloedsuiker niet meer regelen. Dit kan voor lichamelijke klachten zorgen, zoals huidproblemen, vermoeidheid, zenuwschade, darmproblemen en meer. Al 1,1 miljoen mensen in Nederland hebben diabetes. Dat is 1 op de 14 mensen. Maar er lopen ook veel mensen rond met diabetes, zonder dat ze dit weten van zichzelf. 

 

Hoe herken je diabetes?

Dit zijn de verschijnselen die kunnen wijzen op diabetes:

  • Vermoeidheid.
  • Vaak dorst en veel plassen.
  • Slecht genezende wondjes.
  • Infecties die steeds terugkomen, zoals blaasontsteking. Bij een hoog bloedsuikergehalte plas je veel suiker uit. Bacteriën houden van suiker, waardoor ze snel kunnen groeien en er snel ontstekingen bij de urinewegen kunnen ontstaan.
  • Last van de ogen, zoals slecht(er) zien of branderige ogen.

 

Bespreek het met je arts

Naar schatting zijn er maarliefst driekwart miljoen Nederlanders die een verhoogde kans hebben op diabetes, omdat hun insulinehuishouding is verstoord. Op FoodFirstNetwork.nl lees je of jij een verhoogde kans hebt op het krijgen van diabetes type 2. Wees alert op bovenstaande klachten en bespreek deze met je huisarts. 

 

Verander je leefstijl

Hoe eerder de diagnose wordt gesteld, hoe beter het is. Door het veranderen van je leefstijl is het soms mogelijk om diabetes te voorkomen of om te keren. Een FoodFirst Network leefstijl kan je hierbij helpen. 

 

*Dit artikel is een samenvatting van de originele tekst. Wil je weten wanneer je een verhoogde kans op diabetes hebt, of hoe je diabetes mogelijk kunt voorkomen of omkeren met FoodFirst Network? Word member!


Laden...
x
Word lid! klik hier
Meld je nu aan voor de FoodFirst nieuwsbrief
Schrijf je in en we houden je op de hoogte van ons laatste nieuws. Bovendien ontvang je nu direct drie gratis recepten!