informatie voor bedrijven ⟩
Logo foodfirst
slapen op kantoor

Van slapen word je slanker


Het is al lang bekend dat mensen die nachtdiensten of ploegendiensten draaien, eerder overgewicht krijgen. Slaap speelt een belangrijke rol bij een gezond gewicht. Slim dus om voldoende slaap te pakken als je wilt afvallen.

 

Hormonen

Hoe komt het dat slapen je gewicht helpt beheersen? Waarschijnlijk spelen hormonen hierbij een belangrijke rol. Allereerst is dat ghreline, het 'hongerhormoon'. Als je slecht of weinig slaapt, wordt de aanmaak van ghreline verhoogd en krijg je dus meer honger. Leptine is een ander hormoon dat belangrijk is voor je gewicht. Dit regelt de verzadiging. Hoe minder leptine in je lijf, hoe minder verzadigd je je voelt. En je raadt het misschien al: bij een slaaptekort neemt de productie van leptine af.

 

Signalen van te weinig slaap

Altijd ruw gewekt door de wekker? Dat is een eerste teken dat je te laat naar bed bent gegaan. Mensen die genoeg hebben geslapen, worden 'automatisch' wakker als het ochtend wordt. Let ook op je energiepeil tijdens de dag. Moet je vaak gapen of heb je concentratieproblemen? Veel koffie nodig? Of snak je juist naar suikerrijke tussendoortjes, voor een energiestoot? Dat zijn stuk voor stuk signalen dat je echt wel wat meer slaap kan gebruiken.

 

Gun jezelf de slaap

Ieder mens is anders, maar gemiddeld heeft een mens tussen de zeven en negen uur slaap per nacht nodig. Gun jezelf die slaap. Probeer eens een maand lang op tijd naar bed en zorg dat je genoeg nachtrust pakt. Bekijk het verschil. Heb je minder dipjes, minder behoefte aan suiker, voel je je minder prikkelbaar, ervaar je minder stress? Geloof ons: slaap is een wondermiddel. En nog gratis ook. Zonde om dat niet te benutten.

 

* Dit artikel is een samenvatting van de originele tekst. Wil je het hele artikel lezen of ben je benieuwd naar meer informatie over slapen of afvallen? Word member


Laden...
x
Word lid! klik hier
Meld je nu aan voor de FoodFirst nieuwsbrief
Schrijf je in en we houden je op de hoogte van ons laatste nieuws. Bovendien ontvang je nu direct drie gratis recepten!