informatie voor bedrijven ⟩
Logo foodfirst
slapen op kantoor

Dit doet een maand zonder alcohol met je


FoodFirst Network CEO Jan Dekker en chef Bianca Jansen zijn op de helft van hun missie: ze drinken al twintig dagen geen alcohol. Ze gaan voor de veertig, maar beginnen nu al de eerste positieve resultaten te zien.

 

De één zal eerder de effecten voelen van een tijd zonder alcohol dan de ander. Zoals je in de video hierboven ziet, voelt Jan Dekker al veel verschil nu hij twintig dagen geen alcohol drinkt. Hij voelt zich vitaler en dat komt, omdat zijn lichaam zich aan het herstellen is. Ook Bianca Janssen knapt op: ze voelt zich minder opgeblazen en komt 's ochtends makkelijker haar bed uit. Dit gebeurt er precies met je lichaam als je een tijdje geen alcohol drinkt: 

 

1. Je slaapt beter

Door alcohol lijk je misschien beter te kunnen slapen, omdat het een verdovend effect op je lichaam heeft waardoor je makkelijker inslaapt. Daar komt de term 'slaapmutsje' ook vandaan. Maar volgens onderzoekers van het Trimbos-Instituut wordt de kwaliteit van je slaap juist beter als je géén alcohol drinkt. Drank heeft namelijk een negatieve invloed op je REM-slaap. Tijdens dat gedeelte van je slaap verwerk je emoties en informatie van de dag. Zonder alcohol kan je lichaam zich hier volledig op focussen. Maar met alcohol is je lichaam zó druk met de afbraak van gifstoffen, dat er weinig energie overblijft voor deze REM-slaap. Je zult dus uitgeruster en fitter wakker worden als je je slaapmutsje lekker laat staan. 

 

2. Je huid wordt mooier

Het verschilt per persoon, maar alcohol heeft over het algemeen geen gunstig effect op je huid. De gifstoffen die je lever niet kan vewerken als je drinkt, komen voor een deel in je huid terecht. Dat zorgt voor onzuiverheden die weer ontstekingen veroorzaken. Ook kan alcohol je huid erg uitdrogen, waardoor je er grauwer en ongezonder uit ziet. Als je stopt met drinken, heeft je huid minder last van deze gifstoffen. Je zult zien dat je vanzelf een gezondere teint krijgt.  

 

3. Je lever kan beter zijn werk doen

Van al je organen, heeft je lever het meest te lijden onder je drinkgewoontes. Alle drank die je drinkt moet verwerkt worden in je lever. Alcohol heeft voorrang op andere gifstoffen, waardoor andere afvalstoffen minder goed uit je lichaam gefilterd worden. Zonder alcohol kan je lever zich weer focussen op het afbreken van deze gifstoffen, wat dan weer leidt tot punt 4... 

 

4. Je immuunsysteem wordt sterker

Als je een poosje niet drinkt, herstelt je lever zich en ben je uitgeruster. Daardoor heeft je lichaam meer tijd voor het afvoeren van andere gif- en afvalstoffen. Hierdoor wordt je immuunsysteem sterk en zul je minder snel ziek worden. 

 

5. Je valt (misschien) een paar kilo af

Alcohol levert per gram negen kilocalorieën. Een gemiddelde alcoholische drank bevat tien gram alcohol per glas, dus reken maar uit: dat gaat snel. Het zijn bovendien vloeibare calorieën, waarvan je nauwelijks merkt dat je ze binnenkrijgt. Je wordt niet ‘vol’ na een glas wijn. Sterker nog, alcohol zorgt voor een hongergevoel. Daarnaast neemt het je remmingen weg, waardoor je sneller naar een ongezonde snack zult grijpen. Laat je de alcohol staan, dan is de kans dus groot dat je misschien een beetje afvalt. 

 


Laden...
x
Word lid! klik hier
Meld je nu aan voor de FoodFirst nieuwsbrief
Schrijf je in en we houden je op de hoogte van ons laatste nieuws. Bovendien ontvang je nu direct drie gratis recepten!