informatie voor bedrijven ⟩
Logo foodfirst
eiwit

3 dingen over eieren die je nog niet wist


Een ei hoort erbij! Maar hoeveel weet jij eigenlijk over eieren? Deze drie dingen wist je misschien nog niet. 

 

Zijn eieren goed voor je? 

Een ei is een voedingsbommetje! Er is bijna geen ander product met zó’n hoge voedingswaarde. Zo bevat het veel eiwitten, maar ook vitamines en mineralen. Voorbeelden zijn vitamine A, vitamine D en B12. Een ei bevat onder andere de mineralen selenium en fosfor. Dat laatste mineraal geeft stevigheid aan het skelet en maakt deel uit van het DNA. 

 

Kun je iedere dag een ei eten? 

Eet gerust iedere dag een eitje, vertelt onze voedingskundige Anne-Marie. Maar, eet er niet meer dan zeven per week. En hou daarbij de volgende ei-regels in gedachten: 

 

  • Eet die zeven stuks niet allemaal tegelijk, neem hooguit één eigerecht per dag.
  • Gebruik per maaltijd niet meer dan twee eieren.
  • Varieer in de bereidingswijze. Hier zeven suggesties: omelet, roerei, spiegelei, uitsmijter, gewoon een gekookt eitje, door de pannenkoeken.

 

Zit er eiwit in eigeel? 

Lange tijd werd gedacht dat eigeel niet goed voor je is, omdat het cholesterol bevat. Inmiddels weten we gelukkig beter: het cholesterol in eieren is nauwelijks van invloed op het cholesterol in je bloed. Maar bevat eigeel ook eiwit? Goede vraag! En een verbazend antwoord: in eigeel zit zelfs meer eiwit dan in het eiwit zelf. 100 gram eidooier bevat 16,7 eiwit. 100 gram eiwit bevat 10,5 gram eiwit. Maar, je eet eieren niet per ons, maar per stuk. En daar zitten het wit en het geel gezellig samen in. Dus hoe zit het dan per ei? Rekenmachine erbij en hup: de eidooier van dat medium ei bevat 2,8 gram eiwit. En het eiwit 3,5 gram. Conclusie: ja, een eigeel bevat ook eiwit. Maar wat minder dan een eiwit zelf. 

 

Wij zeggen: ei, het meest veelzijdige stukje kip. Ei-smakelijk! 

 

 

*Wil je meer weten over eieren of ben je benieuwd naar alle andere voedingsadviezen van voedingsdeskundige Anne-Marie Ernst-Stegeman? Word member!


Laden...
x
Word lid! klik hier
Meld je nu aan voor de FoodFirst nieuwsbrief
Schrijf je in en we houden je op de hoogte van ons laatste nieuws. Bovendien ontvang je nu direct drie gratis recepten!