informatie voor bedrijven ⟩
Logo foodfirst
Digitale Detox 1

Doe je mee met FoodFirst Network’s Digitale Detox?


Hij zit in je zak of ligt in je hand. Bij het eten ligt hij naast je bord en als je opstaat is hij het eerste waar je naar kijkt: je telefoon. Even snel een mailtje beantwoorden, scrollen over je Facebook tijdlijn, wat likes uitdelen op Instagram en je beste vriendin een foto van je ontbijtje appen. Herkenbaar? Niet heel gek. Want het is echt zo, we zijn met z’n allen verslaafd aan de digitale wereld.

 

Natuurlijk, een smartphone is hartstikke handig. Even je partner appen dat je wat later bent. Online je route checken, bekijken of je trein wel rijdt of even snel die tikkie van het etentje van gisteren betalen. Toch kunnen diezelfde telefoons ook een slechte uitwerking hebben op je gezondheid. Uit onderzoek van Nicholas Carr, auteur van het boek Shallows: What the internet is doing to our brains, blijkt dat het continu online zijn kan zorgen voor psychische en fysieke klachten. De lijst is lang; slechtere concentratie, meer stress, minder creativiteit en oppervlakkiger denken. Dat kan anders, denken wij bij FoodFirst Network.

 

Digitale Detox Week

Wel eens gehoord van een digitale detox? Het is momenteel hét modewoord om stress onder controle te krijgen. Het idee is heel simpel: zet je telefoon en computer uit en ga vaker helemaal (of gedeeltelijk) offline. Digital detoxen is een trend die is overgewaaid vanuit de Verenigde Staten en staat voor het opschonen van ‘brein en lichaam’ door minder online te zijn. 

 

Onze spelregels

De spelregels zijn vaak vrij hard: de hele week geen internet gebruiken op je telefoon en alleen nog maar bellen en sms’en. Maar bij FoodFirst Network pakken we ’t wat rustiger aan. Wij geloven dat detoxen vooral te maken heeft met het weren van al die prikkelingen die je afleiden van wat je doet. Of zou willen doen. Wij willen rust in ons hoofd. En focus! Met onze versie van de Digitale Detox Week willen we je twee dingen laten ervaren. 1. Je bent je meer bewust van je telefoongebruik. 2. Je gebruikt je telefoon die week minder. En wie weet daarna ook.

 

Sommige online functies van je telefoon hoef (of kun) je wat ons betreft niet te missen (bijvoorbeeld navigeren of muziek luisteren), zolang het maar niet voor afleiding zorgt. Voor iedereen zal de detox iets anders betekenen, maar een balans tussen offline en online staat centraal. 

 
We doen het samen

Zin om mee te doen? Wij ook! Detox samen met Sophie, Masha en Brigitte van FoodFirst Network. We delen hun ervaringen. Je herkent je er vast in, want ze hebben alle drie hun eigen reden om hun smartphone een week links te laten liggen.

 

Masha wil meer rust. “Ik ben onlosmakelijk met mijn telefoon verbonden”, vertelt Masha. “Laatst vroeg mijn zoontje waarom ik zo vaak op mijn telefoon zat en daar had ik geen goed antwoord op. Ik kan ook best onrustig worden als ik mijn smartphone per ongeluk thuis laat liggen, dus het is tijd om dat aan te pakken.”

 

Brigitte wil meer echt contact. Zij zit niet zozeer vaak op social media, maar is wel vaak afgeleid door haar telefoon. “Er zitten zoveel functies op die nu allemaal online zijn: betalen, afspraken regelen, contact met ouders van school. Je kan bijna niet meer zonder. Maar waar ik me aan erger, is dat mensen met hun telefoon bezig zijn wanneer je bij elkaar bent. Bijvoorbeeld als je uit eten bent. Dat doe ik zelf ook, en dat wil ik niet.”

 

Sophie wil meer focus. “Tja, social media is mijn werk, dus ben ik er constant mee bezig, dus dit gaat nog moeilijk worden. Ik heb een tijdje een app gebruikt waarbij ik kon zien hoeveel minuten per dag ik naar mijn telefoon keek en daar schrok ik van. Ik heb vrij snel de app weer verwijderd omdat ik me schaamde. Maar ik weet al een paar dingen die ik ga veranderen: notificaties uitzetten, me uitschrijven voor nieuwsbrieven en mijn telefoon leg ik ’s avonds aan de andere kant van de kamer zodat ik er niet op kijk én ik meteen wakker ben wanneer ik de wekker erop uitzet.”

 

Iets voor jou? Doe de test

Het kan heel lekker en gezond zijn om je smartphone een week lang veel minder te gebruiken. Je beschermt jezelf dan tegen heel veel online afleidingen en prikkelingen. Twijfel je nog of de digitale detox iets voor jou is? Doe dan onderstaande test om het uit te vinden.

 

1. Je staat bij de bushalte en komt erachter dat je je telefoon bent vergeten. Wat doe je?

A) Je gaat direct terug naar huis, dan maar te laat op je afspraak.

B) Je weegt de voor- en nadelen tegen elkaar af en kiest dan of je teruggaat om je telefoon te halen.

C) Jammer dan, je stapt de bus in zonder telefoon.

 

2. Waar gebruik jij je mobiele telefoon voor?

A) Wat doe ik niet met mijn telefoon? Ik doe er werkelijk alles mee. Hij gaat zelfs mee naar bed en naar de wc.

B) Ik gebruik mijn telefoon voor social media, om te bellen en om mijn e-mail te checken.

C) Mijn mobiel gebruik ik alleen om bereikbaar te zijn buitenshuis.

 

3. Hou jij de batterij van je telefoon in de gaten?

A) Standaard heb ik een powerbank en oplader in mijn tas.

B) Ik zet mijn telefoon af en toe aan en uit zodat die zo lang mogelijk mee gaat.

C) Is mijn telefoon leeg? Jammer dan!

 

Heb je 3 x A ingevuld? Wij denken dat je een voordeel kan halen uit de Digitale Detox week.  

Doe je mee? Laat het ons weten, vinden we leuk!


Laden...
x
Word lid! klik hier
Meld je nu aan voor de FoodFirst nieuwsbrief
Schrijf je in en we houden je op de hoogte van ons laatste nieuws. Bovendien ontvang je nu direct drie gratis recepten!