informatie voor bedrijven ⟩
Logo foodfirst
Digitale Detox 4

7 dagen lang een Digitale Detox: hoe is het gegaan?


Digitale high five! Onze drie collega’s Brigitte, Sophie en Masha hebben de Digitale Detox Week doorstaan. Zeven dagen lang hebben ze hun smartphone minder gebruikt. Beviel het ze? En laten ze hun telefoon voortaan vaker links liggen? 

 

Zonder dat we het in de gaten hebben, gebruiken we onze smartphone veel vaker dan we denken. En eigenlijk willen. Op je telefoon kijken wanneer je staat te wachten, of tijdens het netflixen nog even op Instagram kijken. Zou het leven niet veel fijner zijn zonder al die online afleidingen? Daar wilden onze collega's Brigitte, Sophie en Masha zelf wel eens achterkomen. Daarom deden ze een week mee aan onze Digitale Detox.

 

Rust in haar hoofd

Brigitte had voor de detox strikte regels voor zichzelf opgesteld: ze gaf zichzelf twee tijdstippen per dag om privéberichten te beantwoorden, al het geluid van apps moesten uit en pas als de kinderen op bed lagen, mocht ze op social media kijken. “Het gaf me veel rust in mijn hoofd”, vertelt ze. “Ik maak gesprekken af en ben niet afgeleid omdat ik op mijn telefoon kijk. Het is me opgevallen dat ik niets mis als ik een lange tijd niet op mijn telefoon kijk. Ik ga dit digitale gebruik proberen door te zetten, maar ik bang ben dat ik wel snel terugval in mijn oude patroon.”

 

Beter geslapen

“De Digitale Detox week is me beter afgegaan dan dat ik had gedacht”, vertelt Sophie. Ze slaapt ’s avonds beter, omdat haar telefoon niet meer op haar nachtkastje ligt. “En ik heb het gevoel dat ik veel productiever ben zonder al die afleiding. Toch vind ik het moeilijk om helemaal afstand te doen van mijn smartphone. Het lukt me nog niet om zonder Whatsapp door het leven gaan en ik heb helaas een paar telefoontjes gemist omdat mijn telefoon op stil stond. Maar ik kijk vele malen minder op mijn telefoon en dat wil ik graag volhouden.”

 

Vaker bellen, minder kopzorgen

Masha is er tijdens de detox achter gekomen hoe vaak ze wel niet op haar telefoon keek. “Daar ben ik best van geschrokken”, vertelt ze. “Ik heb daarom ook vaste tijdstippen gekozen om op social media te kijken en heb afgesproken om geen onnodige tijd te spenderen op mijn telefoon als mijn zoontje wakker is. In deze week ben ik ook veel meer gaan bellen. En heb ervaren dat een gesprek op die manier eigenlijk veel prettiger is. Mijn telefoon heeft ook een halve dag op vliegtuigmodus gestaan en ik heb hem thuisgelaten toen ik ging sporten. Op zich een beetje onwennig, maar ik ga dit wel vaker proberen te doen.”

 

Zou jij ook wel meer rust, focus, slaap en 'echte gesprekken' willen? Je kunt je eigen Digitale Detox Week op ieder moment beginnen. Lees hier wat het inhoudt of volg hier ons stappenplan voor je zeven dagen.


Laden...
x
Word lid! klik hier
Meld je nu aan voor de FoodFirst nieuwsbrief
Schrijf je in en we houden je op de hoogte van ons laatste nieuws. Bovendien ontvang je nu direct drie gratis recepten!