informatie voor bedrijven ⟩
Logo foodfirst
vruchtenweetje allergie artikel

Zo kun je met een fruitallergie tóch fruit eten


Wat je kan allemaal doen om het allergeen in fruit uit te schakelen? Zes tips.

 

Tip 1: Kies een ándere appel

Uit onderzoek blijkt dat 75% van de mensen met een milde appelallergie twee soorten appels vaak wel veilig kunnen eten: Santana en Elise. Deze appels bevatten minder van het eiwittype Mal d1; het eiwit waar de meeste mensen met een appelallergie op reageren. In supermarkten ligt bij deze appels een bijsluiter. Hierin staat precies wat voor appel het is en voor wie deze bedoeld is. Jammer genoeg zijn deze appels alleen in oktober en november te verkrijgen. En ze zijn, in tegenstelling tot veel andere appelrassen, niet goed te bewaren.

 

Tip 2: Verhit het allergeen stuk

Bij de meeste vruchten verandert de structuur van het allergeen bij het bakken, stomen of koken. Daardoor reageer je niet meer op het eiwit en kan je het product wel eten.

 

Tip 3: Schil het allergeen weg

Het meeste allergeen zit onder de schil. Soms is schillen dan voldoende om het fruit veilig te kunnen eten.

 

Tip 4: Was aardbeien warm

Bij aardbeien kan het helpen om ze met warm water af te spoelen in plaats van met koud water. De haartjes van de aardbeien kunnen een reactie oproepen. Als ze warm zijn gewassen, blijft die reactie vaak uit.

 

Tip 5: Beter blik

Kersen, perzik, peertjes; fruit uit blik of pot kan je vaak wel eten. Door de bereiding is het allergeen niet meer actief.

 

Tip 6: Kies diepvries

Fruit uit de diepvries is voor het invriezen geblancheerd – dus kort verhit. De meeste mensen kunnen diepvriesfruit daardoor goed verdragen. Andere mensen krijgen hier juist wel een reactie op. Of dit bij jou het geval is, kan je zelf uitproberen met een kleine portie.

 

Wil je meer te weten komen over (voedsel)allergieënWord member!

 

 


Laden...
x
Word lid! klik hier
Meld je nu aan voor de FoodFirst nieuwsbrief
Schrijf je in en we houden je op de hoogte van ons laatste nieuws. Bovendien ontvang je nu direct drie gratis recepten!