informatie voor bedrijven ⟩
Logo foodfirst
Rudolph Carrot Cake

Beter bakken met Rudolph


Heerlijke taartjes, brosse koekjes en tongstrelende desserts. Verleiden met zoetigheid kan Meesterpatissier Rudolph van Veen als geen ander. Bij FoodFirst Network ontdekte hij hoe dat een stuk gezonder kan.

 

Aan de muur in zijn kantoor hangen talloze onderscheidingen, diploma’s en prijzen. Rudolph is niet alleen een meester in de keuken, maar natuurlijk ook in zijn bakkerij. De afgelopen jaren heeft hij met liefde en toewijding ruim vijfhonderd afleveringen van ‘Rudolph’s Bakery’ gemaakt bij 24Kitchen. Uit de reacties merkte hij dat veel mensen zich graag laten inspireren door zijn bakrecepten. Natuurlijk is hij daar best trots op. Maar toch begon hij zich op een gegeven moment ook een beetje schuldig te voelen. “Ben ik de samenleving aan het vet mesten”, vroeg hij zich steeds vaker af. “Bijna de helft van alle Nederlanders heeft overgewicht en ruim 1,2 miljoen landgenoten hebben diabetes. Heb ik daar niet ook een verantwoordelijkheid in te nemen?” Toen Rudolph zich bij FoodFirst Network aansloot, besloot hij het roer om te gooien. “Af en toe een taartje eten kan natuurlijk best! Maar niet uit gewoonte of ter vervanging van gezond eten.” Daarom past onze 80/20 regel Rudolph als een handschoen. Bewust gezond genieten en af en toe bewust ongezond genieten.
 

Rudolphs Reis

In zijn bakrecepten gaat Rudolph de uitdaging aan om verstandigere keuzes te maken. Bloem vervangt hij waar kan door volkorenmeel. En suiker? Heel veel minder dan voorheen. Vaak gebruikt hij natuurlijke zoetmakers zoals banaan of dadel. “Ik proef en probeer net zo lang totdat ik de ultieme balans heb gevonden: zo gezond mogelijk, met behoud van smaak en textuur.” Deze zoektocht naar ‘beter bakken’ is niet altijd makkelijk, maar Rudolph geniet enorm van z’n reis. “Ik krijg zelf zoveel energie van goed eten. Datzelfde fijne, vitale gevoel gun ik iedereen. Hoe mooi is het niet om daar ook met patisserie een bijdrage aan te kunnen leveren?“ 

 

Drie zoete lessen

Wil jij, net als Rudolph, jezelf of iemand anders verwennen met iets lekkers? Deze drie zoete lessen van Rudolph helpen je op weg. 

  1. Puur fruit smaakt naar meer
    “De smaak van suiker is uitsluitend zoet. Suiker omarmt andere smaken en maakt ze wolliger en sappiger. Maar die functie van suiker kun je vaak heel goed missen. Er zijn zoveel heerlijke, pure producten die zo’n omhelzing uit de suikerpot kunnen vervangen. Fruit, bijvoorbeeld. En specerijen. Als je die toevoegt aan een cake of gerecht in plaats van suiker smaakt het ook heerlijk zoet. Misschien zelfs wel lekkerder, omdat fruit en specerijen ook zoveel andere smaaknuances hebben dan louter zoet."
  2. Wennen aan minder suiker gaat stap voor stap 
    “Vroeger deed ik altijd twee klontjes suiker in de koffie. En ook in de thee. Dat hoorde zo. Op een dag besloot ik dat ik minder suiker wilde gebruiken. Voortaan nam ik nog maar één klontje. Het duurde een week voordat ik eraan gewend was. Daarna stapte ik over naar geen klontjes. Ook dat kostte me een week om te wennen aan de smaak. Sinds die tijd geniet ik van de pure smaak van thee en koffie. En neem ik per ongeluk toch een slok van een kopje waar wel suiker in zit, dan ervaar ik dat helemaal niet meer als lekker. Fascinerend toch, hoe je je smaakpapillen echt kunt heropvoeden?”
  3. Suiker zorgt makkelijk voor binding en brosheid, maar dat lukt zonder ook 
    “In de patisserie heeft suiker veel technische functies, los van de gezondheidsaspecten. Koekjes bijvoorbeeld, maakt het bros. En jam wordt door suiker dik en langer houdbaar. Bij de ontwikkeling van recepten voor FoodFirst Network was het een uitdaging om naar alternatieven te zoeken. Hoe krijg ik een technisch mooi resultaat, dat minstens even lekker smaakt? Die zoektocht is niet altijd makkelijk, maar niet onhaalbaar. Jam kun je bijvoorbeeld ook dikker maken met chiazaad, zoals ik deed bij de gelei in deze pannenkoekentaart. En onze smartcookies hebben een heerlijke structuur en zijn zalig zoet dankzij de dadels en kokosmelk." 

 

De tijd van eet maar, toe maar, laat je suikerspiegel maar pieken, is wat Rudolph betreft voorbij. "Als ik iemand verwen, wil ik graag dat diegene geniet en gezond blijft. Dat kan vaak heel goed, heb ik geleerd. Genieten zonder suiker, ik zeg: ja, juist!”


Laden...
x
Word lid! klik hier
Meld je nu aan voor de FoodFirst nieuwsbrief
Schrijf je in en we houden je op de hoogte van ons laatste nieuws. Bovendien ontvang je nu direct drie gratis recepten!