informatie voor bedrijven ⟩
Logo foodfirst
komijn

Komijn: van liefdeselixer tot culinair wonderkruid


Dit is een specerij die je, als je ‘m eenmaal in je keukenkastje hebt staan, vaak zal gebruiken. Zijn geur is heerlijk kruidig, hij geeft aan ieder gerecht meer diepgang en is een echte alleskunner. In onze reeks ‘smaakmakers’ geven we jou de lekkerste tips en dit keer is dat: Komijn!


Komijn vindt zijn oorsprong in Syrië, Iran, India en Turkije. De komijnplant is familie van peterselie. Het zijn de zaadjes van deze plant die heel of gemalen worden gebruikt. De smaak is een beetje nootachtig, lichtzoet, een tikkeltje bitter, vol en aromatisch. Vooral als je deze specerij eerst even kort roostert of fijnmaalt in een vijzel activeer je z’n brede smaakpalet. Het is dan ook door de verschillende smaakeigenschappen dat komijn in veel gerechten een graag geproefde toevoeging is.


Over de grenzen

Je komt komijn veel in Oosterse gerechten tegen, in Indiase curry’s of chutneys en Indische rijsttafelgerechten. Bij ons zie je komijnzaadjes natuurlijk in komijnekaas. In Spanje gebruiken ze het in chorizo en soms in de paëlla, terwijl ze in Griekenland en Turkije juist pittige gerechten als cilbir (ontbijtje met gepocheerde eieren) ermee opvrolijken. Mexicanen houden van een vleugje komijn in hun chili’s en in Noord-Afrika proef je deze specerij vaak terug in tajines. Komijn maakt ook vaak onderdeel uit van verschillende kruidenmengsels als kerriepoeder, Thaise rode currypasta en cajun- en shoarmakruiden.


Komijn of karwij?

Komijn wordt vaak verward met karwij. Ze lijken wat betreft naam en smaak wel een beetje op elkaar maar ze hebben toch ook een ander karakter. Karwijzaad is een stuk pittiger. De naam kummel hoor je ook wel eens, maar dat is het Duitse woord voor karwij.


Wist je dat…
  • De Romeinen vaak komijn gebruikten in liefdesdrankjes omdat het zou zorgen voor een trouwe partner?
  • Er ook zwart komijnzaad bestaat dat al heel lang door verschillende culturen wordt gebruikt vanwege de mogelijke geneeskrachtige werking?
  • De Romeinen komijn gebruikten in plaats van zwarte peper?
  • Komijn goed voor de eetlust schijnt te zijn?
  • Mensen die in de Middeleeuwen gingen trouwen komijnzaad bij zich droegen voor een lang en gelukkig huwelijk?
  • In Engeland komijn sinds de 13e eeuw als specerij gebruikt wordt?

Aan de slag met komijn

Heb je zin om te experimenteren met komijn? In veel van onze gerechten gebruiken wij dit culinaire wonderkruid. Word member, zoek op komijn tussen de recepten, kies iets lekkers uit en ga aan de slag. Eet smakelijk!


Laden...
x
Word lid! klik hier
Meld je nu aan voor de FoodFirst nieuwsbrief
Schrijf je in en we houden je op de hoogte van ons laatste nieuws. Bovendien ontvang je nu direct drie gratis recepten!