informatie voor bedrijven ⟩
Logo foodfirst
fijne zon

Zo krijg je het hele jaar door voldoende vitamine D binnen


Drie dingen die je moet weten om het hele jaar door voldoende vitamine D binnen te krijgen.

  

1. De zon is de belangrijkste leverancier van vitamine D

Ongeveer twee derde deel van de hoeveelheid vitamine D die je dagelijks nodig hebt, maak je aan onder invloed van zonlicht. In ons land is de zon alleen tussen april en oktober hiervoor sterk genoeg. Je maakt dan een voorraad aan voor het hele jaar. Hiervoor is het nodig dat je in die periode iedere dag tussen 11 en 15 uur een kwartier tot een half uur buiten bent geweest. ’s Winters lukt dat niet. Ook niet als je achter glas gaat zitten. Als stelregel kun je aanhouden; als je verkleurt onder invloed van de zon, maakt je lichaam ook vitamine D aan.  

 

2. Vette vis bevat veel vitamine D

Alleen dierlijke producten bevatten vitamine D. De meeste heel weinig, maar er is één uitzondering: vette vis. Zalm, paling en makreel bijvoorbeeld. Geen wonder dat we er bij FoodFirst Network fan van zijn! Overigens wordt vitamine D ook toegevoegd aan margarine, halvarine en bak- en braadproducten. Maar omdat ze zo bewerkt zijn, kiezen we bij FoodFirst Network niet voor deze producten.

 

3. Veel mensen hebben een tekort aan vitamine D

Daarom adviseert de Gezondheidsraad een aantal groepen mensen om extra vitamine D te slikken. Het hele jaar door. Het gaat om baby’s, kinderen, vrouwen die zwanger zijn, vrouwen boven de 50, mannen boven de 70 en mensen die niet voldoende buiten komen, hun huid bedekken of een donkere of getinte huid hebben. Hoor je tot een van deze groepen? Lees dan hier hoeveel extra vitamine D je nodig hebt.

 

Met medewerking van Suzan Tuinier, vitamine-expert.


Laden...
x
Word lid! klik hier
Meld je nu aan voor de FoodFirst nieuwsbrief
Schrijf je in en we houden je op de hoogte van ons laatste nieuws. Bovendien ontvang je nu direct drie gratis recepten!