informatie voor bedrijven ⟩
Logo foodfirst
Rudolph en Kerstman

Stressvrij aan het kerstdiner met deze 8 tips van Rudolph


It’s the most wonderfull time of the year. Maar vaak ook een stressvolle periode, want je wilt met kerst natuurlijk de lekkerste en mooiste gerechten op tafel zetten. Relax en relativeer, want je hoeft het jezelf niet onnodig moeilijk te maken. Jouw gasten zijn waarschijnlijk dierbare vrienden of familie en die vinden het al fijn om deze dagen met je door te brengen. En als je dan ook nog deze acht tips van Rudolph leest, zit je straks heel ontspannen aan tafel.


1. Maak een planning

“Het lijkt misschien een open deur maar het is echt de moeite waard om een planning te maken. Schrijf alles op. Welke gasten komen er op welke dag? Hoeveel gangen wil je maken? Welke gerechten? Wanneer heb je tijd om boodschappen en voorbereidingen te doen? Zet al deze punten in een overzichtelijke to-do list. Iedere keer als je iets gedaan hebt, kun je dat afvinken op je lijstje. Dat zorgt bij mij in elk geval voor meer rust in mijn hoofd.”


2. Begin op tijd

“Door op tijd te beginnen, creëer je rust en ruimte. De vrije dagen voor kerst kun je dus goed gebruiken. Je kunt dan op je gemak de inkopen alvast doen. De kans is groot dat je niet de enige bent en dus onnodig lang in alle winkels moet wachten als je dit pas op het laatste moment doet. Voorkom deze stress en doe op tijd je boodschappen. Het kan een idee zijn om de zware dingen te laten bezorgen. Dat scheelt in elk geval weer in tijd en sjouwwerk. De verse ingrediënten vind ik wel altijd fijn om zelf uit te zoeken, want dan zie je wat je koopt.”


3. Kies voor een aantal gerechten die je al vaker gemaakt hebt

“Een mooi kerstmenu mag zeker bestaan uit een aantal uitdagende gerechten. Maar zorg er ook voor dat je er een aantal dingen op zet, die je al vaker hebt gemaakt. Breng daar een gezonde balans in aan. Mijn tip is om de nieuwe recepten die je hebt uitgekozen van tevoren even een keer te oefenen. Zo weet je precies wat je kunt verwachten. Kijk ook eens tussen onze kerstrecepten. Deze zijn niet alleen erg lekker, maar ook leuk en makkelijk om te maken.”


4. Goede voorbereiding is het halve werk

“Zorg ervoor dat je kerstmenu voor het grootste gedeelte bestaat uit gerechten die je gedeeltelijk of helemaal kunt voorbereiden. Veel desserts kun je al een paar dagen eerder maken en dan invriezen. Compote en stoofpeertjes zijn een dag of vier in de koelkast te bewaren. En warme soepen en sauzen maak je vijf uur voordat je eerste gasten komen helemaal klaar. Bewaar deze dan in thermosflessen die je eerst met kokend water hebt omgespoeld. Vermijd zoveel mogelijk gerechten die je à la minute moet bereiden zoals risotto, een biefstukje of zalmmoot. Ik kies vaak voor stoofpotjes en ovenschotels, omdat je die erg goed kunt voorbereiden.“


5. Imponeer je gasten

“De meeste indruk op je gasten maak je als je zelf heel ontspannen bent. Al zet je de geweldigste showstukken op tafel, als je als een stresskip rondrent, heeft niemand het naar z’n zin (inclusief jijzelf natuurlijk). Met een relaxte houding steel je straks absoluut de show. Zorg ook dat je kerstmenu bestaat uit een of twee gerechten met een grote wow-factor. Hiermee bedoel ik dat het er bijvoorbeeld fraai uitziet of dat de combinatie van smaken bijzonder is. Wil je een mooi kerst tafereel op tafel? Maak dan deze slaboompjes. Of wat dacht je van chocolade-lavendelmousse met bramen als dessert?”


6. Presentatie

“De presentatie van jouw gerechten is minstens zo belangrijk als de smaak. Zien eten, doet eten. Dus als je zorgt voor feestelijk servies, bestek, glazen en de tafel gezellig dekt, heb je al de helft gewonnen. Mijn gouden tip: zet goede achtergrondmuziek op. Dit is vaak een onderschatte bijdrage aan een mooi kerstdiner.”


7. Schalen op tafel in plaats van borden

“Ben je een geoefende thuiskok dan is het zeker de moeite waard om aandacht te schenken aan de presentatie van je gerecht op het bord. Maar dit is ook een element dat kan zorgen voor de nodige stress. Zeker als je een groot gezelschap te eten krijgt, moet je een zekere handigheid hebben om alle borden in een rap tempo mooi op te maken, zodat het eten niet teveel afkoelt. Je kunt er ook voor kiezen om alles in mooie schalen en op grote borden serveren. Dit is een fraai gezicht en het heeft iets gezelligs om aan tafel op te scheppen. Tip: spoel de schalen en borden af met heet water of zet ze even in de oven. Op voorverwarmde borden koelt het eten minder snel af."


8. American Christmas party

“Wil je wel even in de keuken staan, maar niet het hele kerstmenu op jouw schouders nemen? Dan kun je natuurlijk ook een American Christmas party organiseren. Laat jouw gasten allemaal iets meenemen. Spreek van tevoren natuurlijk wel goed met elkaar af wie wat maakt. Super gezellig om dan met elkaar in de keuken de finishing touch te doen van alle gerechten.”


Laden...
x
Word lid! klik hier
Meld je nu aan voor de FoodFirst nieuwsbrief
Schrijf je in en we houden je op de hoogte van ons laatste nieuws. Bovendien ontvang je nu direct drie gratis recepten!