informatie voor bedrijven ⟩
Logo foodfirst
Blij bed

Het schoonheidsslaapje bestaat echt


Als je goed geslapen hebt, zie je er uitgeruster uit. Logisch. Maar je wordt er ook aantrekkelijker van. Slaap lekker, slaap mooi!


“Even een schoonheidsslaapje doen”. Het klinkt als een grapje, een excuus voor een dutje. Maar het werkt echt. Van te weinig slaap word je onaantrekkelijk, wie genoeg slaapt is mooier. Dat blijkt uit onderzoek van Tina Sundelin, een slaaponderzoekster van de Stockholm Universiteit. Om het effect van slaap op schoonheid aan te tonen, deed Tina een onderzoek volgens de regelen der kunst. Een vriend en collega van haar, Matthew Walker, schijft erover in zijn boek Why we sleep. Tina fotografeerde een groep gezonde mensen tussen de 18 en 31 jaar twee keer. De ene foto werd genomen na een kort nachtje, waarin mensen maar vijf uur hadden kunnen slapen. De andere foto na een nachtrust van acht uur. Verder was alles gelijk. De belichting, het tijdstip van de dag (half drie ‘s middags). De mannen waren beide keren fris geschoren, de vrouwen hadden geen make up en droegen hun haar los.


Alle foto’s werden door elkaar gehusseld en een andere groep mensen werd gevraagd om iedere foto te beoordelen op drie punten. Hoe gezond, moe en aantrekkelijk vind je deze persoon? De beoordelaars wisten niet dat iedereen twee keer op de foto was gezet. Zoals te verwachten; de mensen die weinig hadden geslapen, scoorden hoger op ‘moe’. Eén nachtje met te weinig slaap is dus al zichtbaar. Ook werd deze groep als minder gezond beoordeeld. En de moraal van dit verhaal: de kortslapers werden ook minder aantrekkelijk gevonden . Dit experiment toont het ware gezicht van slaapgebrek. En dat verdient geen schoonheidsprijs…. Moe is niet mooi. Uitgerust wel. Slaap lekker, slaap mooi!

 

Meer weten over slaap? Slaapexpert Ysbrand van der Werf vertelt je er alles over bij FoodFirst Network. Word member om zijn filmpjes te bekijken. 


Laden...
x
Word lid! klik hier
Meld je nu aan voor de FoodFirst nieuwsbrief
Schrijf je in en we houden je op de hoogte van ons laatste nieuws. Bovendien ontvang je nu direct drie gratis recepten!