informatie voor bedrijven ⟩
Logo foodfirst
Honing ontbijt

Honing of suiker: wat is beter?


Tafelsuiker, honing, kokosbloesemsuiker, maple syrup, agavesiroop, palmsuiker… er zijn veel verschillende soorten suikers die je kunt gebruiken in de keuken. Welke je kiest, maakt helemaal niets uit, aldus voedingsdeskundige Anne-Marie Ernst-Stegeman. Hoe zit dat?

 

Waar komt nu de verwarring vandaan dat sommige mensen zeggen dat honing of kokosbloesemsuiker of agavesiroop beter voor je is? Voor je lichaam maakt het geen verschil welke soort suiker je kiest in de keuken. Het is allemaal namelijk gewoon suiker. En de ene suiker is niet beter voor je dan de andere. Suiker moet je zien als een smaakmaker in de keuken en niet als een voedingsbron. Het is zeker waar dat honing een andere smaak toevoegt dan gewoon tafelsuiker.

 

Snelle suikers

Al deze suikers bestaan voor het overgrote deel uit twee suikerbolletjes of moleculen die aan elkaar geregen zijn. Dit is 1 bolletje fructose en 1 bolletje glucose. Het is voor je lichaam heel makkelijk om deze verbinding of ketting door te knippen, de glucose wordt meteen opgenomen in je bloed en gebruikt, fructose gaat eerst naar je lever om daar omgezet te worden. Het zijn allemaal snelle suikers of ook wel snel opneembare koolhydraten genoemd.

 

Waarom wordt er dan gezegd dat bijvoorbeeld honing of kokosbloesemsuiker beter voor je is? Waarschijnlijk omdat deze suikers niet voor 100% uit glucose en fructose bestaat zoals bij rietsuiker of kristalsuiker, maar voor 80-90%. Verder bestaan ze uit nog wat water en vitaminen en mineralen en andere bouwstoffen. Dit klopt, maar de hoeveelheden zijn zo klein, dat ze verwaarloosbaar zijn. Wil je voldoende vitaminen en mineralen binnenkrijgen, dan is het raadzaam voldoende onbewerkte en vezelrijke producten te eten, zoals groenten, fruit en volkorenbrood.

 

Waar komen de verschillende suikers vandaan?

Kristalsuiker komt uit een suikerbiet.

Rietsuiker komt uit een rietstengel.

Honing komt natuurlijk van bijen, de bijen zuigen de nectar uit bloemen en zetten dit in hun maag en honingraat om in honing.

Palmsuiker komt van het sap van de palmbomen.

Kokosbloesemsuiker komt uit de bloemetjes van de kokosnootboom.


Laden...
x
Word lid! klik hier
Meld je nu aan voor de FoodFirst nieuwsbrief
Schrijf je in en we houden je op de hoogte van ons laatste nieuws. Bovendien ontvang je nu direct drie gratis recepten!