informatie voor bedrijven ⟩
Logo foodfirst
vlees vis

Vlees of vis?


Een paar keer per week een stukje vis op je bord is heel gezond. Maar van vlees heb je veel minder nodig. Waarom is vis nou zo ontzettend goed voor je? En waarom kun je sommige soorten vlees beter laten staan? Wat je ook kiest, probeer altijd voor de minst bewerkte variant te gaan. 

 

Vlees

Als je vlees wilt eten, dan staat wit vlees met stip op 1. Rood vlees kun je beter niet elke dag eten. En vleeswaren kun je volgens de Wereldgezondheidsorganisatie beter helemaal laten staan. 

 

Wit vlees

Kies je voor vlees, dan is wit vlees het best. Dat is vlees van gevogelte, zoals kip en kalkoen, maar ook duif en kwartel. Wit vlees is rijk aan eiwitten, ijzer en B-vitamines. Echt powerfood dus. Een kleine portie van ongeveer 100 gram is voldoende.

 

Rood vlees

Rood vlees is vlees dat afkomstig is van zoogdieren, zoals een koe, varken, schaap en geit. Ook voor rood vlees geldt dat het rijk is aan voedingsstoffen. Maar de Gezondheidsraad adviseert om niet elke dag rood vlees te eten, omdat het mogelijk het risico op diabetes type 2 verhoogt. Hou het bij maximaal 1 a 2 keer per week ongeveer 100 gram.  

 

Bewerkt vlees en vleeswaren
Er is ook vlees dat wordt bewerkt: gepekeld, gezouten, gerookt. Salami, rookworst, ham, knakworst, smeerworst, voorgekruide hamburgers, blinde vinken en grillworst bijvoorbeeld. Dit vlees kun je beter laten staan. Onderzoeken laten zien dat het eten van bewerkt vlees de kans op diabetes type 2, (darm)kanker en een beroerte vergroot. Eet daarom zo min mogelijk vleeswaren en bewerkt vlees. 

 

Vis 

Zo gezond als een vis! Dat spreekwoord is er niet voor niks. Hoe vetter de vis, hoe beter het is. Eet gerust een paar keer per week vis. Alle soorten vis zijn goed voor je, maar vette vis heeft wel een streepje voor.

 

Vette vis

Haring, makreel, zalm en sardines; allemaal voorbeelden van vette vissoorten. Het vet in vis is rijk aan omega 3-vetzuren. En die zijn belangrijk voor de bouw en het herstel van hersencellen. Het is dus echt slim om minstens een keer per week vette vis op het menu te zetten.

 

Magere vis 

Maar ook de magere vissoorten, zoals kabeljauw, schol, wijting en zeebaars, zijn goed voor je. Vis heeft een pracht van een voedingswaarde: rijk aan eiwitten en een natuurlijke bron van jodium en selenium. Dat geldt trouwens ook voor schaal- en schelpdieren, zoals garnalen, mosselen, kreeft en krab.


Laden...
x
Word lid! klik hier
Meld je nu aan voor de FoodFirst nieuwsbrief
Schrijf je in en we houden je op de hoogte van ons laatste nieuws. Bovendien ontvang je nu direct drie gratis recepten!