informatie voor bedrijven ⟩
Logo foodfirst
Gemengde specerijen

DIY - de lekkerste kruiden in the mix!


Kruiden zijn de smaakmakers in een gerecht. Ze vormen het karakter. Je neemt een hap en proeft de herkenning. Hoe komt shoarma nou aan die typische smaak? En wat is het geheim van een goede nasi? Je kunt kruidenmixen uit een zakje kopen, waar vaak veel zout in zit. Of je maakt het zelf. Veel leuker en nog lekkerder ook. Hoe dan? Onze eindredacteur food, Masha, deelt haar suggesties met jou.

 

Nasi goreng

Letterlijk betekent het 'gebakken rijst'. En dat is ook de basis van dit heerlijke gerecht. Compleet gemaakt met groenten, ei en soms ook stukjes vlees. De variaties zijn eindeloos. Mijn favoriet? Eerst kook ik zilvervliesrijst en een beetje quinoa in water met een gekneusde citroengrasstengel. Deze geeft een frisse smaak af. Dan rooster ik de nasikruiden ongeveer twee minuten in een scheutje arachideolie. De geur die dan vrijkomt geeft mij het gevoel dat ik op reis ben in mijn eigen keuken. Als laatste voeg ik knoflook, rode peper ui en groenten toe. Dit kruidenmengsel is ook lekker voor bami. Voor 400 gram rijst gebruik ik:

 

1 tl komijnpoeder

1 tl kurkuma

0,5 tl kerriepoeder

2 tl gemberpoeder

2 tl laos (Thaise gemberpoeder)

½ tl chilipoeder

1 tl ketoembar (gemalen korianderzaad)

klein beetje zeezout

 

nasi kruidenmix 

 

Stoofvlees

Vooral in de herfst en winter maak ik regelmatig stoofvlees. Intens gelukkig word ik van de pan die zachtjes staat te pruttelen op het fornuis. In combinatie met de heerlijke geur die zich door mijn hele huis verspreidt. Je kunt natuurlijk variëren met de specerijen en ingrediënten, maar het vleugje kaneel en de kruidnagel mogen wat mij betreft zeker niet ontbreken. Om het aroma van de specerijen in poedervorm goed los te laten komen rooster ik ze in een scheutje olie.  Ook een uitje en knoflook zijn onmisbaar. Tip: voeg ook eens een teentje zwarte, gefermenteerde knoflook toe. De zoete smaak past uitstekend bij de rest van de kruiden. Bak de tomatenpuree kort mee. Als het vlees en vervolgens de bouillon de pan in gaan, voeg ik het kaneelstokje, laurierblaadjes en de kruidnagels toe. Voor ongeveer 500 gram vlees gebruik ik:

 

½ tl kardemom

1 tl gerookt paprikapoeder

1 tl gemberpoeder

0,5 tl vers geraspte nootmuskaat

0,5 tl cayennepeper

1 tl cacaopoeder

1 kaneelstokje

2 kruidnagels

2 laurierblaadjes

3 el tomatenpuree

versgemalen peper en zeezout naar smaak

stoofvlees

 

Shoarma

Op vrijdag is het bij mij thuis 'Healthy Fastfood Friday'. Guilty pleasures, maar dan in een verantwoord jasje. Een broodje shoarma zet ik regelmatig op tafel. Zelf je shoarma maken is echt heel simpel en veel lekkerder dan de kant-en-klare versie uit de supermarkt. Ik maak ‘m graag met kip en gebruik hiervoor dan kippendijfilets. Dit stukje van de kip is wat vetter en heeft meer smaak. Het vlees snijd ik in reepjes en deze leg ik een dag van tevoren in de marinade. Komijn en kurkuma zijn hierin de absolute musthaves. Ook het vleugje kaneel voor een subtiel warm zoetje is essentieel. Voor de marinade van 500 gram kip heb je nodig:

 

1 tl komijnpoeder

1 tl korianderpoeder

1 tl gemberpoeder

1 tl knoflookpoeder

½ tl paprikapoeder

1 tl kurkuma

½  tl kruidnagelpoeder

1 tl cayennepeper

½  tl gemalen kaneel

versgemalen peper en zeezout naar smaak

 

Tip: Maak je broodje shoarma gezonder door een volkoren pita of een volkoren wrap te gebruiken. Bak het vlees samen met lekker veel ui en witte- en rode kool. En maak je eigen saus van yoghurt met geraspte knoflook en komkommer.

shoarma

 

Taco’s

Mijn zoontje is er gek op en daarom staan ze bij ons regelmatig op het menu. In mijn mix mogen een vleugje komijn en een beetje gerookt paprikapoeder zeker niet ontbreken. De rooksmaak van deze specerij geeft de taco een robuust en stoer karakter. Het meel zorgt voor de opname van vocht zodat je tacovulling niet te nat wordt. Maar in de Zuid-Amerikaanse keuken wordt het vooral als smaakmaker gebruikt. De vulling maak ik meestal van ui, knoflook, gehakt, bonen en mais. Liever een stukje kip of vis? Dat kan natuurlijk ook. Voor 500 g tacovulling bak ik deze ingrediënten eerst even kort in een scheutje olie:

 

2 el volkorenmeel

1 tl chilipoeder

2 tl gerookt paprikapoeder

1 tl komijnpoeder

1 tl cayennepeper

2 tl tomatenpuree

taco´s

 

Chili con carne

Doordeweeks heb ik weinig tijd om lang in de keuken te staan. Geen wonder dus dat chili con carne, of de sin carne (de versie zonder vlees) een van de gerechten is die ik vaak maak. Het is niet alleen lekker, maar ook snel en eenvoudig te maken. Met de ingrediënten varieer ik, maar dit kruidenmengsel gebruik ik altijd. Kenmerkend voor deze mix is het uiteenlopende smakenpalet. Van zoet en zout tot bitter en pittig. Rooster de specerijen eerst een paar minuten in een beetje olie voordat je de rest toevoegt. Om ongeveer 500 gram chili con/sin carne op smaak te brengen heb je nodig:

 

4 tl paprikapoeder

2 tl komijn

3 tl gedroogde oregano

2 tl cayennepeper

1 tl cacaopoeder

1 tl gemalen piment

1 tl kruidnagelpoeder

1 tl kaneel

versgemalen zwarte en witte peper en zout naar smaak

 

Tip: De lekkerste chili kan naar mijn mening niet zonder een verse rode peper en een beetje fijn gesneden koriander.

 chili con carne

 

 

 


Laden...
x
Word lid! klik hier
Meld je nu aan voor de FoodFirst nieuwsbrief
Schrijf je in en we houden je op de hoogte van ons laatste nieuws. Bovendien ontvang je nu direct drie gratis recepten!