informatie voor bedrijven ⟩
Logo foodfirst
Kinderen groente

Zo zorg je ervoor dat je kinderen genoeg groente eten


Net zo lang blijven zitten tot je bordje leeg is en alle spruitjes op zijn. Anders geen toetje. Niet de beste manier om kinderen fan te maken van groente en fruit. Jaap Seidell, hoogleraar Voeding en Gezondheid aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, weet wat wél werkt. Hij geeft je drie tips.

 

Pak de paplepel

In Frankrijk en Italië eten niet alleen de volwassenen, maar ook de kinderen meer groente dan in Nederland. Dat is in die landen heel gewoon. Hoe eerder je een beginnende eter van alle verschillende smaken van groente laat proeven, hoe gewoner die smaken worden. Of je iets wel of niet lekker vindt heeft alles te maken met waar je in de hele vroege periode aan leert wennen. Geef kinderen dus van jongs af aan broccoli, witlof en tomaat - met de paplepel.  

 

Laat ze werken voor de kost

Als je zelf een spruitje hebt zien opgroeien van zaad tot knolletje, vervolgens hebt geoogst, gewassen en gekookt, dan is dat spruitje niet zomaar een spruitje. Dan is het jouw spruitje en dus lekker.

 

Meer tijd is meer groente

Geen moestuin? Geen nood. Wat ook helpt, is tijd. Hoe meer tijd jij samen met je kind doorbrengt rondom alles wat met eten te maken heeft, hoe meer kans dat je kind groente gaat waarderen. Roep je kinderen dus niet pas aan tafel als het eten al klaar is. Een zelf in de supermarkt uitgezochte, zelf gewassen en zelf uitgeserveerde tomaat smaakt nou eenmaal heel anders dan een anonieme tomaat die je zomaar op je bord vindt.

 

 

* Dit artikel is een samenvatting van de originele tekst. Wil je het hele artikel lezen of ben je benieuwd naar andere voedingsadviezen van hoogleraar Voeding en Gezondheid Jaap Seidell? Word member


Laden...
x
Word lid! klik hier
Meld je nu aan voor de FoodFirst nieuwsbrief
Schrijf je in en we houden je op de hoogte van ons laatste nieuws. Bovendien ontvang je nu direct drie gratis recepten!