informatie voor bedrijven ⟩
Logo foodfirst
Zomertijd

Zomertijd - 4 tips tegen je mini-jetlag


Gaaaaap! Moeite om je bed uit te komen, een duf hoofd op je werk. Meer kans op verkeersongelukken en hartaanvallen. Dat ene uurtje verschil heeft meer invloed dan je misschien denkt.

 

Weet je van jezelf dat je een avondmens bent? Dan heb je meer kans om last te hebben van de verschuiving van winter- naar zomertijd. Je hebt dan sowieso ’s ochtends al moeite om je bed uit te komen. En nu moet je dat van de ene op de andere dag ineens nog een uur eerder doen. Zestig hele minuten! Tenzij je eigen baas bent over je tijd, natuurlijk.

 

Moet jij in de pas lopen met de klok van de baas of school? Hier vier tips van slaaponderzoeker Ysbrand van der Werf om je dag zo te beginnen dat je minder last hebt van de zomertijd. Niet alleen fijn voor avondmensen, maar handig voor iedereen die merkt dat ie een paar dagen of zelfs een week moet wennen aan het nieuwe ritme (Dat dit zo lang duurt ligt niet aan jou, zie verderop).

 

Vier tips van slaapexpert Ysbrand
  1. Zet je wekker in stapjes vooruit. Begin daar een paar dagen mee voordat de klok echt wordt verzet. Bijvoorbeeld vier dagen in stapjes van vijftien minuten. Als de zomertijd dan echt ingaat, scheelt het voor jou geen uur maar slechts een kwartiertje.
  2. Slaap in het wisselweekend niet uit. Niet op zaterdag en al helemaal niet op zondag. Geen gezellige tip dit. Wij zouden ook liever hebben dat nachtbraken en uitslapen supergezond zijn. Maar zo is het helaas niet. Regelmaat, dat is waar je lichaam wat slapen betreft naar snakt. Je maakt het jezelf op maandag alleen maar extra lastig als je nu lang blijft liggen. Dus:
  3. Sta op zodra de wekker gaat. Snoozen is niet handig nu. Even doorbijten, maar na een douche is het ergste duf er wel af.  
  4. Vang ochtendlicht. Ga direct nadat je wakker bent geworden minstens een half uur in het daglicht zitten. Of beter nog, bewegen. De biologische klok reageert op cellen in je netvlies. Naar buiten gaan is het beste, maar binnen bij een raam is het licht ook goed.

 

Hoezo jetlag?

Het effect van de zomer- of wintertijd op je lichaam wordt wel een mini-jetlag genoemd. Maar die vergelijking klopt niet helemaal. Waarom niet? Door de zon. Die werkt niet mee. Als de zon eind maart ook ineens een uurtje later onder ging, ja, dan had je tenminste een echte mini jet-lag. Ook lastig, daar niet van. Als je naar een andere tijdszone vliegt, duurt het even voordat je lichaam is gewend aan het andere ritme. Maar na een vlucht is dat wel makkelijker. Dan heeft niet alleen je horloge een andere tijd, ook de zon komt op een ander moment op. En de werk- en openingstijden van winkels zijn anders. 

 

Wat wij doen met de zomer- en wintertijd is best nasty. We verzetten de tijd, maar de rest blijft precies hetzelfde. De zon trekt zich er niks van aan en ook onze maatschappelijke tijd niet. En helaas, ook je biologische klok verandert niet, zoals je smartphone, automatisch mee. Die reageert alleen op daglicht. Het kan wel even duren voordat je biologische klok en de tijd weer in sync zijn. Vandaar dat sommige mensen zich pas na een paar dagen tot wel een week weer helemaal senang voelen in de zomertijd.

 

Van slag

Dat ene uurtje verschil heeft meer invloed op je gezondheid dan je misschien denkt. De biologische klok stuurt allerlei hormonale, geestelijke, cognitieve en lichamelijke processen aan. Die raken van slag en dat kan grote gevolgen hebben. De dag na de invoering van de zomertijd zijn er meer verkeersongelukken en hartaanvallen. Dat wil niet zeggen dat jij meteen gevaar loopt. Dit soort onderzoeken gaan om grote groepen mensen en kun je nooit vertalen in een persoonlijk risico. Maar de cijfers zijn wel de reden dat steeds meer artsen en andere deskundigen tegen de zomer- en wintertijd te zijn. Bovendien werkt al dat gewissel amper. De twee tijden zijn ooit ingevoerd om energie te besparen en dat lukt bijna niet. De Europese Commissie wil het halfjaarlijks verzetten van de klok dan ook afschaffen. De laatste tijd was er veel te doen om dit onderwerp, maar of de afschaffing ook daadwerkelijk wordt doorgezet is nog niet bekend. 

 

Wel fijn is…

Of we de klok nou verzetten of niet, de zomer is nu toch echt op komst. Kom maar op met al die lekkere dagen die we nog in ’t verschiet hebben. En dan maakt het ineens niet meer uit of je een avond- of ochtendmens bent. Voor díe zomertijd geldt: hoe eerder, hoe liever!


Laden...
x
Word lid! klik hier
Meld je nu aan voor de FoodFirst nieuwsbrief
Schrijf je in en we houden je op de hoogte van ons laatste nieuws. Bovendien ontvang je nu direct drie gratis recepten!