informatie voor bedrijven ⟩
Logo foodfirst
Visfilet

Hoe koop ik vis?


Vis is van nature heel puur en vol voedingswaarde. Als je vis wil kopen, kies dan bij voorkeur voor zo onbewerkt mogelijk. Maar diepvries of blik is ook een prima keuze.

 

Vis is echt nog puur natuur. Dat geldt natuurlijk vooral voor de wild gevangen vis die zo uit de zee of een meer komt. Die onbewerkte variant heeft de voorkeur. Laat de visschnitzels of vissticks maar links liggen, die hebben nauwelijks meer iets van de goede voedingswaarde van vis.

 

Is de vis vers?

Als je verse vis koopt op de markt of in de viswinkel, geef je ogen dan goed de kost. Ziet de vis er fris uit en glanzen de ogen? Dan heb je verse vis te pakken. Gebruik ook je neus: verse vis hoor je eigenlijk niet te ruiken. In de supermarkt let je bij voorverpakte verse vis vooral op de houdbaarheidsdatum. Vis is een vrij bederfelijk product, eet dus geen vis die over de datum heen is.

 

Ook prima: diepvries en blik

Diepvriesvis is een uitstekend alternatief voor verse vis. Meestal is er niets extra aan toegevoegd en is de vis al handig gefileerd. Even ontdooien en je maakt er de lekkerste gerechten mee (kijk maar bij de visrecepten hier op FoodFirst Network). Ook garnalen en inktvis kan je prima ingevroren kopen. En blik? Ook dat is een handig product om in huis te hebben. Je maakt er in een handomdraai een lekkere pastasaus of salade mee. Lees wel even het etiket: meer dan vis, water of olie en een beetje zout hoeft er echt niet in te zitten. Tot slot kan voorgegaarde vis heel handig zijn: denk aan gekookte mosselen, garnalen, gerookte zalm of makreel.

 

Koop goede vis

Helaas is er overbevissing en worden sommige soorten in hun voortbestaan bedreigd. Let daarom ook op de herkomst van vis. Koop geen vis die op de rode lijst staat, kijk bijvoorbeeld eens op www.goedevis.nl. En kweekvis? Jammer genoeg wordt er in viskwekerijen vaak niet zuinig omgesprongen met antibiotica en hebben de vissen geen goed leven. Koop daarom vis met het keurmerk voor ‘verantwoorde kweek’.


Laden...
x
Word lid! klik hier
Meld je nu aan voor de FoodFirst nieuwsbrief
Schrijf je in en we houden je op de hoogte van ons laatste nieuws. Bovendien ontvang je nu direct drie gratis recepten!