informatie voor bedrijven ⟩
Logo foodfirst
Zalmfilet

Vis: héél goed voor je


Zo gezond als een vis! Dat spreekwoord is er niet voor niks. Hoe vetter de vis, hoe beter het is. Ga je mee een harinkje happen? Of heb je liever een lekkere curry met kabeljauw?

 

Eet gerust een paar keer per week vis – bij de lunch of het avondeten. Alle soorten vis zijn goed voor je, maar vette vis heeft wel een streepje voor.

 

Waarom vette vis?

Haring, makreel, zalm en sardines; allemaal voorbeelden van vette vissoorten. Het vet in vis is rijk aan omega 3-vetzuren. Deze bijzondere vetten zijn zó goed voor ons dat de Gezondheidsraad er zelfs een aanbeveling voor heeft gemaakt. Net zoals voor vitamines en mineralen. Omega 3-vetzuren zijn belangrijk voor de bouw en het herstel van hersencellen. Het is dus echt slim om minstens een keer per week vette vis op het menu te zetten. Op die manier haal je de aanbeveling van de Gezondheidsraad.

 

En magere vis?

Maar ook de magere vissoorten, zoals kabeljauw, schol, wijting en zeebaars, zijn goed voor je. Vis heeft een pracht van een voedingswaarde: rijk aan eiwitten en een natuurlijke bron van jodium en selenium. Dat geldt trouwens ook voor schaal- en schelpdieren, zoals garnalen, mosselen, kreeft en krab. Met vis kan je echt alle kanten op, kijk maar naar de vele visrecepten hier op FoodFirst Network.

 

Onbewerkt

Kies ook bij vis voor de meest onbewerkte soorten, die gewoon rechtstreeks uit zee, rivier of meer komen. Gerookte vis is ook een prima keuze, bijvoorbeeld als broodbeleg of in een salade. 

 

Helaas is er overbevissing en worden sommige soorten in hun voortbestaan bedreigd. Let daarom ook op de herkomst van vis. Koop geen vis die op de rode lijst staat, kijk bijvoorbeeld eens op www.goedevis.nl. En kweekvis? Jammer genoeg wordt er in viskwekerijen vaak niet zuinig omgesprongen met antibiotica en hebben de vissen geen goed leven. Koop de vis met het keurmerk voor ‘verantwoorde kweek’. 


Laden...
x
Word lid! klik hier
Meld je nu aan voor de FoodFirst nieuwsbrief
Schrijf je in en we houden je op de hoogte van ons laatste nieuws. Bovendien ontvang je nu direct drie gratis recepten!